Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Ομάδα μαθητών και καθηγητών τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκε το σχολείο "Fördegymnasium Flensburg" στην πόλη Flensburg τής Γερμανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ "Young Europeans Speak Up Too", κατά την εβδομάδα 11-16 Φεβρουαρίου 2024. Στην ίδια διοργάνωση συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά σχολεία τού προγράμματος: "RSG ‘t Rijks" (Ολλανδία),"SVGS" (Sandnes, Νορβηγία), "LSS G.Galilei" (Ιταλία) και "IES Vega del Prado" (Ισπανία).

Οι μαθήτριες Ι. Ζαχαριά, Ε. Κατωπόδη, Μ. Κρούσκου, Α. Παρασκευουλάκου και Στ. Παπαστεργίου, με τη συνοδία των κ. Ε. Δοδοπούλου και Ι. Σωτηρόπουλου, μετέβησαν στο Flensburg, εκπροσωπώντας το Σχολείο μας και παρουσιάζοντας τις εργασίες που είχαν εκπονήσει, με θέμα νέους ανθρώπους που έχουν υψώσει τη φωνή τους για ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα.

Η ομάδα επέλεξε να παρουσιάσει τον Παραολυμπιονίκη κολύμβησης Αντώνη Τσαπατάκη και τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που με τη ζωή και το έργο τους στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα των ατόμων με ειδικές ανάγκες για ισοτιμία και κοινωνική ένταξη. Επίσης, τα παιδιά παρουσίασαν δράσεις εθελοντισμού τού Σχολείου μας, που αναδεικνύουν το πνεύμα αλληλεγγύης και την κοινωνική ευαισθησία των μαθητών και καθηγητών μας.

Οι μαθήτριές μας επισκέφθηκαν, ακόμη, το κάστρο Schloss Glucksburg, το Κοινοβούλιο τού Κιέλου, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης τού Αμβούργου, ενώ περιηγήθηκαν και στην πόλη τού Αμβούργου μαζί με τους Γερμανούς οικοδεσπότες τους και τους Ισπανούς, Ιταλούς, Νορβηγούς και Ολλανδούς μαθητές τής πολυεθνικής ομάδας τού "YES-U2".

Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία γνώσης, προσωπικής ωρίμασης και διεθνικού διαλόγου ανάμεσα σε μαθητές με διαφορετική κουλτούρα, αλλά με ένα πολύ σημαντικό κοινό σημείο: την επιθυμία να χτίσουν μια Ευρώπη ειρήνης και φιλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από την επίσκεψη πατήστε εδὠ.

Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα Erasmus+ συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εποπτεύονται από το ΙΚΥ.