Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 οι μαθητές τού Α΄1 και Α΄2  τμήματος τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο διώροφο λεωφορείο σχεδιασμού, ιδιοκτησίας και κατοχύρωσης τής εταιρείας ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.

Αυτό το λεωφορείο ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και ενθαρρύνει όλους και, κυρίως, τα νέα παιδιά να ενημερωθούν, να ανακυκλώσουν, αφού μέσα στο λεωφορείο υπάρχει αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών, και να συμμετάσχουν σε διαδραστικές ενέργειες με θέμα την προστασία τού περιβάλλοντος. Τη συγκεκριμένη περίοδο το λεωφορείο σταθμεύει στον χώρο τού Σχολείου μας.

Το πρώτο αυτό παγκοσμίως Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης έχει αναπτυχθεί από το, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Ατομικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών» τής ΑΒ Βασιλόπουλος, με στόχο την ανάπτυξη τής περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και την εκπαίδευση των πολιτών στα θέματα τής βιώσιμης ανάπτυξης και τής κυκλικής οικονομίας.

Η ηλεκτρική ενέργεια, που απαιτείται για τη λειτουργία τού αυτόματου μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών αλλά και των οπτικοακουστικών μέσων τού κέντρου, εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελς, που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια, αποτελώντας, έτσι, ένα μοναδικό παράδειγμα πράσινης και οικολογικής δράσης.

Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν παρουσίαση για την ανακύκλωση και για τα προβλήματα που προκαλούμε στον πλανήτη μας λόγω τής υπερκατανάλωσης, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους σχετικά με τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στον κάτω όροφο τού λεωφορείου, στο αυτόματο σύστημα ανακύκλωσης, όπου και τοποθέτησαν ανακυκλώσιμα υλικά που τους παρείχε η υπεύθυνη. Στο τέλος έλαβαν και ένα μικρό συμβολικό δώρο σχετικό με τον σκοπό τής επίσκεψης τους.