Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης υλοποίησε και αυτή τη σχολική χρονιά τη δράση συνεργασίας με την Anglia NL. Πρόκειται για μια οργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια που δραστηριοποιείται στον χώρο εκμάθησης τής αγγλικής γλώσσας και πιστοποίησης γλωσσομάθειας, με έδρα το Roosendaal τής Ολλανδίας, παράρτημα της μητρικής οργάνωσης με έδρα το Chichester College τής Μεγάλης Βρετανίας. Η Anglia NL χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα EAGER μέσω τής οποίας όχι μόνο επιτυγχάνει διαδραστική διδασκαλία τής Αγγλικής με χρήση AI αλλά φέρνει και σε επαφή σχολεία από όλο τον κόσμο.

Με τη μεσολάβηση τού προσκεκλημένου μας εμπειρογνώμονα Erasmus+ Drs Jan Vijfhuizen, επί χρόνια στελέχους τής Anglia NL, οι καθηγήτριες κ. Μαριλένα Γιαννάκη και Αντωνία Αγγελοπούλου ήρθαν σε επαφή με το Διευθυντή τής Anglia κ. Arnold Augustijn και έκαναν μάθημα στις τάξεις τους μέσω τής πλατφόρμας αυτής, αφού προηγουμένως είχε σχεδιαστεί η πορεία τής συνεργασίας, ως εξής:

Οι μαθητές συνεργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν δύο βίντεο. Το πρώτο είχε θέμα την παρουσίαση τού Σχολείου μας και το δεύτερο ένα λογοτεχνικό έργο ή κινηματογραφική ταινία (Φεβρουάριος 2024).
Στη συνέχεια προγραμματίστηκε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με δύο σχολεία, ένα από την Τουρκία και ένα από την Κροατία (Μάρτιος 2024). Κατά τη διάρκεια αυτής τής διαδικτυακής συνάντησης, οι μαθητές συνομίλησαν με τους ξένους συνομηλίκους τους ανταλλάσσοντας εμπειρίες σχετικά με την καθημερινότητά τους στο σχολείο και γενικότερα, αλλά, επίσης, σχολίασαν το περιεχόμενο των βίντεο που δημιούργησαν. Έτσι, η αγγλική γλώσσα για άλλη μία φορά έγινε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας. Γι΄ αυτό άλλωστε και το πρόγραμμα ονομάζεται "Building Bridges"...

Ποικίλα είναι τα οφέλη τής πρωτοποριακής αυτής δράσης, που έγινε εφικτή χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+ και στον προσκεκλημένο εμπειρογνώμονα κ. Vijfhuizen.

«Το πρόγραμμα Building Bridges λειτουργεί με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας για την ενίσχυση τής καινοτόμου διδασκαλίας, τού διαπολιτισμικού διαλόγου και τής πολυγλωσσίας. Έτσι επιτυγχάνεται η αύξηση τής ευχέρειας στην ομιλία κατά τη διδασκαλία τής Αγγλικής, η γνωριμία των μαθητών μας με συμμαθητές από όλον τον κόσμο μέσω τού προγράμματος συναντήσεων, η καλλιέργεια πνεύματος αποδοχής προς τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός τής διδασκαλίας, η έξοδος από την τυπική διδασκαλία με βιβλίο μόνο, η παροχή επιπλέον κινήτρου στους μαθητές που αυξάνει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους για το μάθημα και κάνει τη διδασκαλία πιο ενεργητική, ωφέλιμη και αποτελεσματική. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές ευαισθητοποιούνται για θέματα τής σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας, γεγονός που τους κάνει πιο ώριμους και στοχαστικούς» επισημαίνει η κ. Αγγελοπούλου.

Οι συμμετέχοντες μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι και δήλωσαν ότι αποκόμισαν πολλά οφέλη από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.