Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Ο δρ Δημήτρης Καλογιάννης παρακολούθησε, κατόπιν επιλογής, τις πρώτες επιμορφωτικές δράσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα προγράμματα «Τeachers4Εurope» 2015-16 και «Πρεσβευτές τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σχολείο», που πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Titania, στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2016 (διάρκειας 18 ωρών).
Τη συνδιοργάνωση των δύο αυτών προγραμμάτων συντονίζουν η Αντιπροσωπία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αντίστοιχα, με την υποστήριξη τού τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης τού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τού Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) τού Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τής Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πειραιά.
Συνολικά στην επιμορφωτική διημερίδα συμμετείχαν περίπου 100 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια, ενδιαφέρουσες ομιλίες και διαλέξεις πάνω σε επίκαιρα ζητήματα.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο κ. Δημήτριος Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κ.  Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής με την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών-ECR.
Κατά τη διάρκεια τής πρώτης ημέρας οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να σπάσουν τον πάγο και να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους στο βιωματικό εργαστήριο που συντόνιζε ο κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης, καθηγητής από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε Πανεπιστημίου Κρήτης. Ακολούθησαν οι εισαγωγικές παρουσιάσεις των προγραμμάτων «Τeachers4Εurope» και «Πρεσβευτές τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Σχολεία» από τον κ. Αργύρη Περουλάκη, αναπληρωτή επικεφαλής τής Αντιπροσωπίας τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, επικεφαλής και εκπρόσωπο τού Γραφείου Ενημέρωσης τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.  Λίγο αργότερα οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις με θέμα «Ιστορία και Εξέλιξη τής ΕΕ» και «Το θεσμικό Σύστημα και οι τρόποι λήψης αποφάσεων. Οι προτεραιότητες τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής» από την κ. Φωτεινή Ασδεράκη, επίκουρη καθηγήτρια τού Τμήματος ΔΕΣ Πανεπιστημίου Πειραιώς, και από τον κ. Νικόλαο Λυμούρη, επισκέπτη ερευνητή τού Τμήματος ΠΕΔΙΣ τού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τη δεύτερη ημέρα οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την ομιλία «Σύγχρονες Προκλήσεις για την ΕΕ: Τα προβλήματα τής Μ. Ανατολής, η Τουρκία και η προσφυγική κρίση» από την κ. Φωτεινή Ασδεράκη και τον κ. Νικόλαο Ραπτόπουλο, επίκουρους καθηγητές τού Τμήματος ΔΕΣ Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αργότερα, η κ. Σοφία Παπαδημητρίου, προϊστάμενη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης παρουσίασε τις «Καλές Πρακτικές αξιοποίησης τού Βίντεο στη Μάθηση» και οι κ. Μαριάνθη Καρατσιώρη και Κατερίνα Χατζηπέτρου, μέλη τής Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης παρουσίασαν την «Ευρωπαϊκή πολιτική για τον εγγραμματισμό στα Μέσα».
Στο δεύτερο μισό τής ημέρας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο παράλληλες συνεδριάσεις. Στην πρώτη συνεδρίαση οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια προσομοίωση τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συντόνισε το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Η δεύτερη συνεδρίαση έγινε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση με θέματα τις «Πρακτικές Συμβουλές για δημιουργία μαθητικών ταινιών» από τον κ. Χρήστο Ραχιώτη και την «Εισαγωγή στην performance & video art» από τον κ. Παναγιώτη Δαραμάρα.
Στο τέλος τής δράσης, δόθηκαν κάποιες βασικές οδηγίες και κατευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς όσον αφορά στη συνέχιση των δράσεων στις σχολικές τάξεις και τη χρήση τής νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας τού προγράμματος “Teachers4Europe”.