Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Tο Α΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και τη συμπεριφορά των μαθητών του, διοργάνωσε την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ραδιενέργεια και Κάπνισμα».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές τού Σχολείου μας στο Αμφιθέατρο των Τοσιτσείων Σχολείων. Ομιλήτρια ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής τού τμήματος Ιατρικής τού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κυριακή Θεοδώρου, η οποία επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη ραδιενέργεια τού τσιγάρου και στις άμεσες επιπτώσεις αυτής που είναι ο καρκίνος τού πνεύμονα.
Το κάπνισμα είναι από τις πιο βλαβερές συνήθειες τής σύγχρονης κοινωνίας και ευθύνεται άμεσα για την εμφάνιση καρκίνου τού πνεύμονα και καρδιαγγειακών παθήσεων, ασθένειες που αποτελούν τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Παρόλο που το τσιγάρο είναι δυστυχώς κοινωνικά αποδεκτό στη χώρα μας, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι περιέχει, εκτός των άλλων βλαβερών ουσιών, και ραδιενέργεια σε σημείο που τρία τσιγάρα ισοδυναμούν με μία ακτινογραφία θώρακα!
Οι μαθητές άκουσαν με απλά λόγια για τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες και για το πώς αυτές επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό και είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να λύσουν πολλές απορίες τους στη συζήτηση που ακολούθησε.