Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής Ζώνης Πολιτισμού «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στους τοίχους» τής Γ´ τάξης τού A΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης τη φετινή σχολική χρονιά ετοιμάζουν, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών κ. Κυριακής Πρεβενιού, μια τοιχογραφία αφιερωμένη στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι μαθητές μελετούν το ψηφιδωτό «Ο Ορφέας γοητεύει τα ζώα» ή «Ο Ορφέας και η λύρα του», το οποίο βρέθηκε σε έπαυλη τής Πάφου (οικία Ορφέα), 3ος αι. μ.Χ. 

Αυτό είναι το γνωστότερο ψηφιδωτό δάπεδο τής οικίας, το ψηφιδωτό τού Ορφέα, από το οποίο πήρε το κτήριο το όνομά του και  αποτελεί τη μεγαλύτερη μονοπρόσωπη εικονογραφημένη σκηνή σε ολόκληρη την Κύπρο.Το ψηφιδωτό διαστάσεων 4.25 χ 5.10 μ. παρουσιάζει τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο Ορφέας με την αρμονία τής μουσικής σαγηνεύει τα άγρια θηρία.

Ο Ορφέας εικονίζεται στο κέντρο τού πάνω μέρους τής σκηνής,  καθισμένος σε βράχο να παίζει λύρα και να τραγουδά. Γύρω του τα άγρια ζώα με το βλέμμα στραμμένο σ’ αυτόν τον ακούν μαγεμένα. Πάνω από το κεφάλι τού Ορφέα, υπάρχει μια επιγραφή, κατά πάσα πιθανότητα κτητορική, η οποία είναι η μοναδική τού είδους αυτού και χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο (3ος αι. μ.Χ.).

Με αφορμή αυτό το ψηφιδωτό τού Ορφέα οι μαθητές ανάρτησαν στον χώρο τής τοιχογραφίας και μια παρουσίαση των αρχαιολογικών θησαυρών τής Πάφου, στην οποία συνδυάζονται φωτογραφίες από τα πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα μαζί με χρήσιμες πληροφορίες, που μας ξεναγούν στην όμορφη Πάφο τής Κύπρου.