Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το Σχολείο μας συμμετέχει στο διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο: «Πάνω απ’ των Άστρων τη Σκηνή, Οι Έφηβοι Ζωγραφίζουν τη Δημοκρατία», στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Ημέρα τής Ευρώπης 2024.

Μαθητές από τη Β΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου  Εκάλης, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Καλλιτεχνικών κ. Κυριακής Πρεβενιού, δημιούργησαν πρωτότυπα έργα στο εργαστήριο Καλλιτεχνικών με βάση το θέμα τού προγράμματος., το οποίο προσκαλεί Ευρωπαίους μικρούς καλλιτέχνες ηλικίας 12 έως 18 ετών να αντλήσουν έμπνευση από τον Ύμνο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ωδή στη Χαρά» για να φιλοτεχνήσουν ζωγραφικά έργα βασισμένα στα ιδανικά τής δημοκρατίας, τής ελευθερίας, τής ειρήνης και τής αλληλεγγύης, όπως αυτά εκφράζονται στους στίχους τού ποιήματος τού Friedrich Schiller και τής μουσικής σύνθεσης τού Ludwig van Beethoven, ο οποίος μελοποίησε το ποίημα σε μια διαχρονική σύνθεση που έμεινε στην ιστορία τής παγκόσμιας κλασικής μουσικής. Έτσι, η ποίηση και η μουσική συναντούν την παιδική ζωγραφική, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο συμφιλίωσης και χαράς μέσα από την επικράτηση τής ειρήνης και την ένωση των λαών τής Ευρώπης.

Με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα τής Ευρώπης, λοιπόν, που αποτελεί την επέτειο τής απαρχής τής δημιουργίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση τής Δημοκρατίας στη χώρα μας, η Αντιπροσωπεία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα, το Γραφείο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας διοργανώνουν το διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα για εφήβους: «Πάνω απ’ των Άστρων τη Σκηνή - Οι Έφηβοι Ζωγραφίζουν τη Δημοκρατία». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές που φοιτούν στα γυμνάσια και λύκεια τής χώρας μας και τού εξωτερικού.

Οι μαθητές που θα διακριθούν θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση για την Ημέρα τής Ευρώπης, που διοργανώνουν η Αντιπροσωπεία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις 12 Μαΐου 2024, στο "Anassa City Events", στους κήπους τής Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα. Και τα έργα θα των μαθητών θα κοσμήσουν την ψηφιακή έκθεση, η οποία θα προβάλλεται στον χώρο τής εκδήλωσης.

Καλή επιτυχία στους μαθητές μας!

image001