Αρσάκεια Πατρών

Την εβδομάδα 19-24 Φεβρουαρίου 2024 18 μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την ιστορική πόλη τής Κρεμόνας τής Ιταλίας και, μέσα  από δράσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών και λογοτεχνίας, να αδελφοποιηθούν με τους μαθητές τού τοπικού Κλασικού Λυκείου Manin, στο οποίο μαθήτευσε ο εθνικος μας ποιητής Δ. Σολωμός, σχηματίζοντας μια εικόνα για το πολύ διαφορετικό εκπαιδευτικό ιταλικό πρόγραμμα σπουδών.

Στο πλαίσιο τού πολιτιστικού προγράμματος τού Σχολείου μας "Κάστρα τής Ελλάδας και τού κόσμου'' οι μαθητές και των δύο ομάδων παρουσίασαν εργασίες για τα τοπικά τους φρούρια, κάστρα και οχυρωματικά έργα, επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα τής Βενετίας και τού Μιλάνου και περιηγήθηκαν στις συλλογές τού Αρχαιολογικού Μουσείου τής Κρεμόνας και τού Μουσείου Βιολιού με τα μοναδικά παγκοσμίως δημιουργήματα τού θρυλικού Stradivarius. Ξεχωριστή στιγμή της εβδομάδας αποτέλεσε η ταυτόχρονη ανάγνωση και ερμηνεία αποσπάσματος στα Αρχαία Ελληνικά των Ιστοριών τού Ηρόδοτου με την ελληνική και την ερασμική προφορά από τους φιλολόγους των δυο σχολείων και η συζήτηση με τους μαθητές πάνω στην ουσία τής ίδιας τής ευτυχίας.

Ευχαριστούμε θερμά τη διεύθυνση, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τού Λυκείου Manin για την ζέστη φιλοξενία τής αποστολής μας και για την εξαιρετική οργάνωση τής εκπαιδευτικής εβδομάδας!!
Θερμές ευχαριστίες και στον φίλο εκπαιδευτικό Emilio Giazzi για την τεράστια συμβολή του στην επίτευξη τού υψηλού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Σ. Ανδρωνά, φιλόλογος, και Α. Λουκόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή τής φιλολόγου κ. Ρ. Δημητροπούλου στην οργάνωση τού εκπαιδευτικού προγράμματος.