Αρσάκεια Ιωαννίνων

Δεν έχει στόμα, όμως μιλάει...

Το γέλιο στα χείλη σου ακουμπάει.

Δεν έχει ρόδες κι όμως κυλάει.
Η ανάγνωσή του σε τριγυρνάει.
Στου κόσμου το άγνωστο, εκεί σε πάει.

Δεν σε μπλοκάρει.
Ούτε μπλογκάρει...
Μην το ρωτάς πώς να σκρολάρει.

Γυρίζεις σελίδες κι οι μαύρες κουκίδες
γίνονται γράμματα, λένε πολλά.
Καινούργιες πατρίδες οι λέξεις που είδες
μες στού βιβλίου τη ζεστή αγκαλιά.
Μεγαλώνεις μαζί του, μαθαίνεις πολλά.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού μοιράστηκαν στην εκδήλωση αποφοίτησης 2023 τη συγκίνηση, τη νοσταλγία, την αγάπη, την ομοψυχία, τις δικές τους μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές από την εξάχρονη κοινή τους πορεία στο Δημοτικό, σαν να στροβιλίζονταν αέρινα γύρω από τον νοερό ιστό των πιο γνώριμων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας που τους συντρόφευσαν φιλικά, καρτερικά, υποστηρικτικά, με θαλπωρή και ενδιαφέρον.

Όλοι μαζί συμφώνησαν ότι σε ένα βιβλίο βρίσκεις τη μαγεία τής φαντασίας σου. Κάθε βιβλίο είναι ένα παράθυρο που σου ανοίγει τον κόσμο. Το διάβασμα είναι σα να βρίσκεσαι σε μια βαρκούλα κι αρμενίζεις στο πέλαγος τού κόσμου. Ζεις, ελπίζεις, ανοίγεις τους ορίζοντές σου… Με δυο λόγια συναντάς τη ζωή!

Οι μαθητές ζωντάνεψαν όμορφα τις σχολικές αναμνήσεις τους και, παράλληλα, κατάλαβαν καλύτερα πως ο καιρός που αφιέρωσαν στα βιβλία είναι που τα κάνει πολύτιμα. Και ψιθύρισαν ο ένας στον άλλο:
"Γύρισε να κοιτάξεις τα βιβλία σου. Εκείνα που υπογράμμισες, για να θυμάσαι αυτό που λένε… Κι εκείνο που λερώθηκε λιγάκι τη μέρα που δεν πρόλαβες να διαβάσεις και το πήρες κοντά σου τρώγοντας. Κι εκείνο, το άλλο, που σκίστηκε λιγάκι απ΄ το πολύ το διάβασμα. Θυμήσου τα γέλια και τα τραγούδια. Θυμήσου τον καιρό που έζησες μαζί τους. Μόνο με την καρδιά βλέπει κανείς. Τα χρόνια περνούν τόσο γρήγορα... Αφήνουν πίσω τους, όμως, υπέροχες εικόνες, αξέχαστες αναμνήσεις, φοβερές στιγμές και εμπειρίες. Μην λυπάσαι. Θα μεγαλώσουμε, ναι, αλλά η καρδιά μας θα μείνει για πάντα νέα, παιδική. Αγαπημένοι ήρωες, αγαπημένων βιβλίων. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για το μέλλον. Mοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες ιστορίες. Έτσι είναι και τα βιβλία, αρχή, πλοκή, τέλος… ιστορίες... πολλές ιστορίες... αγαπημένες! Μας τις διηγούνται διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές φωνές. Σε διαφορετικές γλώσσες και σε διαφορετικές εκδοχές… Αλλά η ιστορία έχει πάντα κάτι αληθινό να μας πει που, ίσως, δεν το βλέπουν τα μάτια, αλλά το ακούει η καρδιά."

Την ευρηματική σκηνοθεσία τής θεατρικής παράστασης ανέλαβε η θεατρολόγος κ. Βασιλική Μουρίκη.
Φυσικά, οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής κ. Δήμητρα Μαστοράκη και Μαρία Τσούνα μάς ξεσήκωσαν με τα χορευτικά τους.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθηγήτρια Μουσικής κ. Φιλιππία Σακλαρίδου για τα υπέροχα τραγούδια, που έντυσαν τα δρώμενα θαυμάσια, και στον καθηγητή Καλλιτεχνικών κ. Αντώνη Στρατούδη, ο οποίος, πράγματι, με τα εκφραστικά σκηνικά και με εντυπωσιακές, γεμάτες ουσία και νόημα, προβολές μάς κατέπληξε!

Στο τέλος η Διευθύντρια κ. Έλσα Κατσούλη και οι δασκάλες των παιδιών τής Στ΄ τάξης κ. Μαρία Βενιεράκη (Στ΄1), Σταματία Στεργίου (Στ΄2) και Χαρά Μαντζακλή (Στ΄3) απευθύνθηκαν στους αποφοίτους με τα λόγια τής καρδιάς τους.

Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο τού Συλλόγου Διδασκόντων κ. Κωνσταντίνο Στεριάδη, ο οποίος τους μίλησε με εμφανή συγκίνηση μα και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων και την επίδοση τού λευκώματος Ιουνίου 2023

"Αρσάκειό μου Δημοτικό,
Ψιμύθια τής καρδιάς και τού νου μου οι αναμνήσεις...
που από εσένα θέλω να κρατώ"