Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθήτριες και οι μαθητές των τμημάτων Δ΄1Δ΄2 και Δ΄3 τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού συναντήθηκαν με την κ. Άννα-Μαρία Βλάσση, των ομώνυμων εκδόσεων, στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2023, και παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα και διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση σχετική με το βιβλίο «Και μετά…» τής Σούζαν Χιουζ.

Τα παιδιά είχαν προηγουμένως επεξεργαστεί το βιβλίο στο πλαίσιο τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα τής θεματικής ενότητας «Εκπαίδευση, ένα ανοιχτό παράθυρο για όλα τα παιδιά».Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασαν την ιστορία τού ήρωα που καταπιέζεται από τη Ζόρικη Μπ. και αναγνώρισαν συναισθήματα που έχουν νιώσει και τα ίδια. Μπήκαν στη θέση των ηρώων τού βιβλίου, φόρεσαν τα παπούτσια τους και προσπάθησαν να κατανοήσουν και να εξηγήσουν τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους. Εντόπισαν τα συγκρουσιακά στοιχεία των ηρώων, συζήτησαν για αυτά στην ολομέλεια τής τάξης, πρότειναν λύσεις, συμπλήρωσαν φυλλάδιο δραστηριοτήτων, εργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν εργασία-ταμπλό, καταγράφοντας συναισθήματα και κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα.

Την ημέρα τής βιβλιοπαρουσίασης υποδέχτηκαν με χαρά την κ. Βλάσση, παρουσίασαν τις εργασίες τους, συζήτησαν, συμμετείχαν σε παιχνίδι ρόλων, κατασκεύασαν την προσωπική τους «ασπίδα προστασίας» και είπαν δυνατά και θαρρετά: «Διώχνουμε τον φόβο μακριά! Λέμε την άποψή μας δυνατά! Μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας! Αναζητούμε βοήθεια! Αποδεχόμαστε και σεβόμαστε τη διαφορετικότητα!».
Η ενασχόληση με το βιβλίο «Και μετά…» ήταν για τους μαθητές και τις μαθήτριες ένα μάθημα καλλιέργειας των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και η βιβλιοπαρουσίαση μια χαρούμενη και εποικοδομητική δραστηριότητα.