Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 5, 7 και 8 Μαρτίου 2024 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο και τον Ιερό Βράχο τής Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκαν στα μνημεία τής Αθήνας τού 5ου π.Χ. αιώνα.

Στο Μουσείο τής Ακρόπολης παρατήρησαν από κοντά τα αετώματα, τη ζωφόρο και τις μετόπες τού Παρθενώνα, καθώς και τις εμβληματικές Καρυάτιδες, στις αντίστοιχες αίθουσες τού μουσείου. Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον τόπο λατρείας τής θεάς Αθηνάς, προστάτιδας τής πόλης, την εποχή που  ο μεγάλος πολιτικός άντρας Περικλής αποφάσισε την ανοικοδόμησή του. Συγκεκριμένα, περνώντας από τη μνημειώδη είσοδο της Ακρόπολης, τα Προπύλαια, συνάντησαν τον ναό τής Αθηνάς Νίκης και στη συνέχεια τον Παρθενώνα, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο οικοδόμημα τής κλασικής περιόδου. Θαύμασαν τις Καρυάτιδες, που, αντί για κίονες, στηρίζουν τη στέγη τής νότιας προεξοχής τού Ερεχθείου.

Επίσης, παρατήρησαν την τρύπα που υπάρχει στο σημείο όπου ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στη γη κατά τη διαμάχη του με την Αθηνά για τη διεκδίκηση τού ονόματος τής πόλης. Δίπλα στο ίδιο μνημείο θαύμασαν και την ελιά που προσέφερε η Αθηνά ως δώρο στην πόλη και, έτσι, κατάφερε να δώσει το όνομά της στην Αθήνα.

Από τον λόφο τής Ακρόπολης παρατήρησαν το Ηρώδειο, τον ναό τού Διονύσου, την Πνύκα, τον λόφο τού Φιλοπάππου και τον Λυκαβηττό. Οι μαθήτριες και οι μαθητές αισθάνθηκαν μεγάλη ικανοποίηση και χαρά, καθώς είδαν να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια τους οι σελίδες τής ιστορίας μας...