Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το σχολικό έτος 2023-2024 είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη διχοτόμηση τού νησιού. Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στις 11:30, το Α΄  Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης, για να δηλώσουν οι μαθητές ότι «ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ», ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτή την ιστορική σελίδα τού Ελληνισμού.

Προβλήθηκαν σχετικά βίντεο, που επιμελήθηκε ο θεολόγος κ.  Λάσκαρης Ιατρόπουλος, και διαβάστηκαν κείμενα και ποιήματα που συνέθεσαν μαθητές τής Β΄ τάξης, τόσο για τα τραγικά γεγονότα τού Ιουλίου τού 1974 όσο και για την περίοδο 1955-1959, οπότε και έλαβε χώρα ο απελευθερωτικός αγώνας κατά τής Αγγλοκρατίας.

Την επιμέλεια όλης τής εκδήλωσης είχε η φιλόλογος κ. Μαρίνα Μηλιδώνη. Ο Διευθυντής τού Σχολείου κ. Μιχάλης Καπετανής έκλεισε την εκδήλωση με ομιλία, στην οποία συσχέτιζε τον βίο και το έργο τού νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη με την Κύπρο και τους αγώνες της για ελευθερία.

Σε αυτή την εκδήλωση άσβεστης μνήμης προσκλήθηκε ο φιλόλογος τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Γιάννης Καργάκος, ο οποίος μίλησε για την ιστορία τής Κύπρου και τον ενωτικό - απελευθερωτικό αγώνα τής ΕΟΚΑ, αλλά και για τις αντικατοχικές πορείες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Τέλος, ο κ. Καργάκος μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες τής Διευθύντριας τού Β΄ Λυκείου κ. Νέλλης Παππά, καθώς και την ευχή τέτοιες συνεργασίες μεταξύ των Αρσακείων Εκάλης και Ψυχικού να συνεχιστούν και στο μέλλον.