Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ο Συντονισμός Φιλολογικών Μαθημάτων Λυκείων τής Φ.Ε. οργάνωσε πέντε επιμορφωτικές συναντήσεις με τίτλο «Ρήμα και Τροπικότητες: από την θεωρία στην πράξη-σχολικές γραμματικές και ποιήματα», και ομιλήτρια τη Διευθύντρια τού Β΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και δρα Γλωσσολογίας Νέλλη Παππά.

Τις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο τού β΄ ορόφου τού συγκροτήματος των Αρσακείων Ψυχικού την ώρα τού συντονισμού (Δευτέρα, 4η διδακτική ώρα), παρακολούθησαν διά ζώσης οι φιλόλογοι των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού και διαδικτυακά οι φιλόλογοι των Αρσακείων Λυκείων Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε αναλυτικά στους όρους «τροπικότητα» και «έγκλιση», χρησιμοποιώντας υλικό από τη σύγχρονη γλωσσολογία και κυρίως από τις σχολικές γραμματικές των Γ. Μπαμπινιώτη και Χατζησαββίδη & Χατζησαββίδου.

Ανέδειξε προβλήματα στην ιχνηλάτηση των σχετικών γραμματικών φαινομένων και στην παρουσίαση τής γραμματικής Χατζησαββίδη & Χατζησαββίδου, που χρησιμοποιείται και ως επίσημη γραμματική για το μάθημα τής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο λύκειο και στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Εν συνεχεία, αφού έθεσε το θεωρητικό πλαίσιο επιτυχούς εξέτασης των τροπικών ρηματικών τύπων στη Νέα Ελληνική, παρουσίασε πλούσια επιλογή ποιητικών κειμένων που χρησιμοποιούν πληθώρα ρηματικών τύπων και προσφέρονται για διδασκαλία των φαινομένων τροπικότητας στην τάξη.

Οι φιλόλογοι τής Φ.Ε. έθεσαν ποικίλα ερωτήματα στη διάρκεια των συναντήσεων με την κ. Παππά και υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.