Αρσάκεια Ιωαννίνων
Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 οι μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν, στο θέατρο τού Σχολείου, προβολή τής κινηματογραφικής ταινίας τού Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι «Το λιμάνι τής Χάβρης» («Le Havre»).
Πρόκειται για ένα γλυκόπικρο ενήλικο παραμύθι, που απέσπασε θετικές κριτικές στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών. Το «Le Havre» είναι μια ταινία με ανθρωπιά, ρομαντικό πνεύμα και αισιοδοξία μέσα από το χαρακτηριστικό χιούμορ τού σκηνοθέτη.
Υπόθεση: Ο Marcel Marx είναι ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει συγγραφέας και να ζήσει στο Παρίσι. Πλέον όμως έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι τής Γαλλίας. Εκεί ζει καθαρίζοντας τα παπούτσια των περαστικών, τα απογεύματα συχνάζει στο αγαπημένο του μπαρ, και, παράλληλα, φροντίζει την Arletty, τη βαριά άρρωστη σύζυγό του.
Ο Marcel θα συναντήσει τυχαία τον Idrissa, ένα ανήλικο αγόρι από την Αφρική που έχει φτάσει στη Χάβρη λαθραία και το αναζητά η αστυνομία. Ο ηλικιωμένος άνδρας θα βοηθήσει το νεαρό αγόρι και αποφασίζει να το πάρει μαζί του σπίτι, ακόμα και αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.
Μετά την προβολή τής ταινίας ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που τους δημιούργησε η ταινία.