Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες τού τμήματος Γ΄β τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, συνοδευόμενοι από την καθηγήτριά τους και Διευθύντρια κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, παρακολούθησαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Σχολείων εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον τους».

Μέσα από τη διαλεκτική μέθοδο γνώρισαν την πλούσια βιοποικιλότητα τού πλανήτη μας: από την ομορφιά οργανισμών, τούς οποίους δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι, μέχρι απογόνους των δεινοσαύρων, καθώς και μεγάλα θηλαστικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από ζωηρή συζήτηση, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την καταστροφή τού φυσικού περιβάλλοντος και τις συνέπειές της στους ζωντανούς οργανισμούς.

Στα παιδιά δόθηκε αναμνηστική κάρτα τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σχεδιασμένη ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

Το πρόγραμμα σχεδίασε και επιμελήθηκε η Υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας  κ. Φανή Τριπολιτσιώτου, γεωλόγος PhD.

Η μαθήτρια Βασιλική-Νεκταρία Κρασσά γράφει τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη στο στο Μουσείο:

"Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, επισκεφθήκαμε συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια και καθηγήτριά μας κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και παρακολουθήσαμε πρόγραμμα για την «Παγκόσμια Ημέρα υπέρ των Ζώων». Οι σκοποί ανακήρυξης αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίησή μας και ο εντοπισμός προβλημάτων στη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα (κακοποίηση ή και εγκατάλειψη). Ακόμη μιλήσαμε για το πού συναντάμε ζώα, όπως στα δάση (καφέ αρκούδες) ή στη θάλασσα (ψάρια και θαλάσσιες χελώνες).
Αναφερθήκαμε αναλυτικά στη σημασία που έχει για τον άνθρωπο ένα κατοικίδιο. Συζητήσαμε για την αγάπη και την φροντίδα που λαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι από τα κατοικίδια ζώα, όπως και για το γεγονός ότι τα θεωρούμε φίλους μας. Είναι βέβαιο πως βοηθούν στην ψυχική υγεία κάποιων ασθενών. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο στο οποίο γνωρίσαμε ένα σκυλάκι-βοηθό και μάθαμε πώς ακριβώς εκπαιδεύονται αυτά τα πλάσματα για να βοηθήσουν έναν άνθρωπο με τη θέλησή τους.
Έγινε συζήτηση για τις γκρίζες αλεπούδες, τον καζουάριο (ο οποίος είναι ένα πτηνό που έχει απωλέσει την πτητική του ικανότητα), τους ερωδιούς και τα κοάλα τα οποία ήταν υπό εξαφάνιση, ωστόσο, χάρη στην προσπάθειά τους να δουν εάν επιβιώνουν σε άλλες συνθήκες διαβίωσης, οι επιστήμονες κατάφεραν να μην εξαφανιστούν."

Η μαθήτρια Ιωάννα Κασιμάτη γράφει:

"Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, είναι μια ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί με σκοπό να ευαισθητοποιηθούμε. Θίγονται τα προβλήματα των ζώων σε όλο τον κόσμο, και γίνεται προσπάθεια να δοθούν λύσεις.
Θεωρώ πως η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί για να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να φροντίζουμε και να αγαπάμε τα ζώα. Μπορούμε να τα συναντήσουμε σε δάση, θάλασσες, παγωμένες εκτάσεις και ερήμους.
Για μερικά είδη ζών είναι απαραίτητη η εκπαίδευσή τους, όπως π.χ. για τα κατοικίδια. Μερικά είναι πιο επιθετικά, ενώ άλλα είναι πιο φιλικά. Ζώα όπως ο καζουάριος, ο ερωδιός και ο μαυρογύπας είναι πιο σπάνια. Επίσης, δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες για να έρθεις σε επαφή με ένα ζώο.
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου παρακολουθήσαμε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ζώων."