Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τήςΓ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν τη θαυμάσια θεατρική παράσταση «Ελένη» τού Ευριπίδη, στο θέατρο "Κνωσός". Η παράσταση αυτή, η οποία παρουσιάζεται στο κοινό επί 15 συναπτά έτη, έχει ως στόχο να ψυχαγωγήσει τους μαθητές, αλλά και να τους μυήσει στους τρόπους και τις φόρμες τής αρχαίας ελληνικής δραματικής ποίησης,  βοηθώντας τους να βιώσουν τα έντονα συναισθήματα που αυτή γεννά.

Κατά την έναρξη τής παράστασης προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη τού φιλολόγου, κριτικού θεάτρου και μεταφραστή Κώστα Γεωργουσόπουλου, κατά τη διάρκεια τής οποίας αναλύθηκε η σημασία τής τραγωδίας και τής ιδιαιτερότητας τής τραγικιής ηρωίδας Ελένης, η πορεία της, δηλαδή, από τη δαιδαλώδη περιοχή τού μύθου στον κόσμο των συμβόλων, η οποία γοήτευσε τούς ποιητές όλων των αιώνων, από τον Όμηρο έως τον Σεφέρη.

Στη συνέχεια οι μαθητές μας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη παράσταση, η οποία υπηρετεί και ερμηνεύει το κείμενο τού Ευριπίδη χωρίς περικοπές ή διασκευές, σε πολύ καλή νεοελληνική μετάφραση τού συγγραφέα Τάσου Λέρτα. Σε αυτή συμμετείχαν εξαιρετικοί επαγγελματίες ηθοποιοί μυημένοι στο αρχαίο δράμα και χορός γυναικών, ασκημένος στο «μέλος» και την «όρχησιν». Η σκηνοθεσία ήταν τού έμπειρου σκηνοθέτη, και επί πολλά χρόνια γνώστη τού εκπαιδευτικού Θεάτρου, Λάμπρου Τσάγκα.

Ακολούθησε βόλτα στο Άλσος Βεΐκου, κατά τη διάρκεια τής οποίας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον χυμό, το φαγητό ή το γλυκό τους κάτω από έναν λαμπερό ήλιο. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι κ. Παντελής Κατηνιώτης, Αναστασία Μανιώτη, Ελισάβετ Δεληγιαννάκη, Ελένη Βλάχου-Τσοτσορού και  Κωνσταντίνος Μιχόπουλος.