Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τον Δεκέμβριο 2023 ομάδα εκπαιδευτικών τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησε, μετά το πέρας τού σχολικού ωραρίου τους, πεντάωρο (15:00-20:00) επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο για τις Πρώτες Βοήθειες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το κόστος και την οργάνωση τού σεμιναρίου ανέλαβε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Η θεματολογία τού επιμορφωτικού σεμιναρίου χωριζόταν σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος.

Το πρώτο μέρος τού σεμιναρίου αφορούσε στην εκτίμηση τής κατάστασης τού παθόντα, την εκτίμηση τής σκηνής τού συμβάντος καθώς και το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η περιέργεια των γύρω κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού και, τέλος, στη σειρά παροχής των Πρώτων Βοηθειών στον παθόντα.


Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για όσα πρέπει να υλοποιήσουν σε περίπτωση πνιγμονής ενήλικα, παιδιού και βρέφους, ενώ εφάρμοσαν τις αντίστοιχες τεχνικές τόσο μεταξύ τους, συνάδελφο προς συνάδελφο για την περίπτωση τής πνιγμονής σε ενήλικες όσο και σε ομοίωμα βρέφους για την αντίστοιχη περίπτωση πνιγμού. Επίσης, ενημερώθηκαν για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός θύματος με απώλεια αισθήσεων (π.χ. λιποθυμία), καθώς και ποια είναι η σωστή θέση ανάνηψης.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την καρδιακή ανακοπή ενώ προχώρησαν σε πρακτική εφαρμογή τής ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής ανάνηψης) σε ομοίωμα ενήλικα και βρέφους με παράλληλη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, αντίστοιχου με αυτόν που διαθέτει το Ιατρείο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.