Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 τα παιδιά τού τμήματος νηπίων Ν.1 τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, μαζί με την νηπιαγωγό τους κ. Αγγελική Παλαιοκαστρίτου, επισκέφθηκαν τον κ. Μάνο Πουλή, Προϊστάμενο Συντήρησης, Λειτουργίας και Κατασκευών τής Τεχνικής Υπηρεσίας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, προκειμένου να του παραδώσουν μια πολύ σημαντική επιστολή...

Στην επιστολή αυτή, την οποία σκέφτηκαν και δημιούργησαν τα παιδιά, ζητούσαν με ευγενικό τρόπο και επιχειρήματα την αγορά και τοποθέτηση ενός καφέ κάδου κομποστοποίησης στον κήπο των Σχολείων μας.
Αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν η καθημερινή τους ανάγκη να διαχειριστούν τα φυσικά απορριμμάτα που συλλέγουν από το πρόγευμα και το γεύμα τους, όπως φλούδες φρούτων, υπόλοιπα λαχανικών, τσόφλια αβγών, κ.ά.

Αρχικά, έκαναν ερασιτεχνική κομποστοποίηση, σκάβοντας με εργαλεία λακούβες στο χώμα και κρύβοντας μέσα σ΄ αυτές τα φυσικά τους απορρίμματα. Στην πορεία γεννήθηκε, όμως, η ανάγκη για πιο συστηματική διαδικασία και προέκυψε η ιδέα να ζητήσουν ειδικό κάδο για τον σκοπό αυτό. Μέσα από τη δράση αυτή, τα παιδιά καλλιέργησαν την κριτική τους σκέψη, το συνεργατικό πνεύμα και την ταυτότητα τού ενεργού πολίτη, που διεκδικεί με λογική και ευγένεια τα δικαιώματά του...

Ευχόμαστε το αίτημά τους σύντομα να πραγματοποιηθεί, ώστε να απολαύσουν τη χαρά τής κομποστοποίησης, την ευτυχία τής οικολογικής προσφοράς στο σύνολο των μαθητών των Σχολείων μας, αλλά και την ικανοποίηση τής επιτυχούς τους προσπάθειας.