Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 τα νήπια τού τμήματος Ν.5, με υπεύθυνη νηπιαγωγό την κ. Ναταλία Ηλιάδη, επισκέφθηκαν τις πρώτες τάξεις των Δημοτικών Σχολείων, για να τραγουδήσουν τα Χελιδονίσματα, τα κάλαντα τής Άνοιξης. Η Άνοιξη είναι εδώ και μαζί της έρχονται τα χελιδόνια! Οι μαθητές συζήτησαν με τη νηπιαγωγό τους για όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση, το άνθισμα των λουλουδιών, τη βλάστηση, καθώς και για το ταξίδι των χελιδονιών, που ξεκινά, προς τις ζεστές χώρες.


Στο πλαίσιο τής Ελληνικής Παράδοσης, με υπεύθυνη νηπιαγωγό την κ. Ντίνα Γκαραγκάνη, τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν και τις παραδόσεις που συνοδεύουν τον ερχομό τής Άνοιξης. Τα Χελιδονίσματα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα τής 1ης Μαρτίου. Την ημέρα αυτή τα παιδιά τής σχολικής ηλικίας συνήθιζαν να γυρίζουν στα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού ή τη Χελιδόνα, την ξύλινη φωλιά του ντυμένη με κισσό, και να τραγουδούν τον ερχομό τής Άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών. Η νοικοκυρά έδινε στα παιδιά αβγά ή χρήματα και αυτά τής έδιναν «μάρτες» ως δώρο.

Αφού δημιούργησαν, λοιπόν, οι μικροί μαθητές τα ατομικά τους χελιδόνια, καθώς και ομαδικά την Χελιδόνα, επισκέφθηκαν τις πρώτες τάξεις των Δημοτικών για να τραγουδήσουν τα Χελιδονίσματα, με την καθοδήγηση τής υπεύθυνης νηπιαγωγού Μουσικής Αγωγής κ. Μαρινάνσυ Αγγελάκη, συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς κ. Ναταλία Ηλιάδη και Ντίνα Γκαραγκάνη. Στο τέλος μικροί και μεγάλοι καταχειροκρότησαν τα παιδιά και αντάλλαξαν ευχές, ενώ τα νήπια έδωσαν ως δώρο ένα «μαρτάκι» σε κάθε παιδί τής πρώτης Δημοτικού.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα περιλαμβάνεται στις ποικίλες δράσεις, οι οποίες υλοποιούνται κατά τη διάρκεια τού σχολικού έτους από τα νήπια, με αφορμή το πρόγραμμα μετάβασης στο Δημοτικό Σχολείο«Χτίζοντας τη γέφυρα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό».