Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης οι 15οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες (Α.Ρ.Α.), το διάστημα από 19 έως 21 Απριλίου 2024, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλα τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία (Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων).

Μετά από μια γόνιμη χρονιά για τον Απογευματινό Όμιλο Ρητορικής Τέχνης των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, με συμμετοχές και διακρίσεις σε εξωτερικούς αγώνες, οι 15οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών των νεαρών ρητόρων, οι οποίοι, παρ'άλληλα, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα αξιοθέατα τής πόλης (Λευκό Πύργο, Καμάρα, Ροτόντα), αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους επισκεπτόμενοι το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», όπου παρακολούθησαν στην σφαιρική οθόνη 360◦ τού πλανηταρίου προβολή με θέμα την αστρονομία.

Τα Αρσάκεια Λύκεια Ψυχικού εκπροσωπήθηκαν δυναμικά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή τής Ρητορικής με μικτή ομάδα αποτελούμενη από 15 μαθητές και μαθήτριες, μέλη τού ενιαίου Ομίλου Ρητορικής Τέχνης των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού (Α΄, Β΄ και Γενικού Λυκείου). Τα μέλη τής αποστολής έλαβαν μέρος σε όλα τα αγωνίσματα, αποσπώντας θετικά σχόλια για την παρουσία και το ήθος τους και επιτυγχάνοντας πλήθος διακρίσεων συνολικά.

Το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο εκπροσώπησαν:

Στο ατομικό αγώνισμα τού Αυθόρμητου Λόγου η μαθήτρια Κερασία-Καλλιρρόη Παναγιωτοπούλου, η οποία κατέλαβε τη 2η θέση, ενώ μέλος τής αποστολής έλαβε την 3η θέση στον τελικό.

Στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων, σε συνεργασία με μαθητές από τα υπόλοιπα Λύκεια τού Ψυχικού, έλαβαν μέρος οι μαθήτριες Ξανθίππη Βραχλιώτη, Κερασία-Καλλιρρόη Παναγιωτοπούλου και Πηνελόπη Στρογγύλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ομάδα τού Ομίλου κατάφερε να διακριθεί στον ημιτελικό, αποσπώντας παράλληλα και βραβείο καλύτερου ομιλητή.

Στο ατομικό αγώνισμα τής Νοηματικής Ανάγνωσης η μαθήτρια Αλεξάνδρα-Ελευθερία Καραμουσλή είχε αξιόλογη παρουσία και η Πηνελόπη Στρογγύλη προκρίθηκε στον ημιτελικό γύρο, ενώ η αποστολή κατέλαβε και την 3η θέση.

Υψηλό υπήρξε συνολικά το επίπεδο συμμετοχής των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, αφού και στο ατομικό αγώνισμα τού Προτρεπτικού Λόγου μέλος τής αποστολής έφτασε μέχρι τον ημιτελικό.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες προετοίμασαν η υπεύθυνη τού Απογευματινού Ομίλου Ρητορικής Τέχνης για τα Λύκεια φιλόλογος κ. Σπυριδούλα Δημητρακοπούλου και η εκπαιδεύτρια και απόφοιτος των Αρσακείων κ. Μαρία-Αγγελική Γερασίμου, οι οποίες συνόδευσαν την αποστολή και συμμετείχαν ως κριτές μαζί με τις φιλολόγους των Λυκείων  κ. Δήμητρα Αγιασοφίτη και κ. Μαρία Γραμματικού.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις μαθητριών:

«Τον Όμιλο Ρητορικής τον θεωρώ ένα δώρο που έκανα στον εαυτό μου, δύο χρόνια τώρα. Δεν θα πίστευα ποτέ ότι θα μου χαρίζονταν απλόχερα πρώτες, δεύτερες αλλά και τρίτες ευκαιρίες να δοκιμάσω τον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου. Κάθε Τρίτη απόγευμα, λοιπόν, δεν διδασκόμουν μόνο την ανάπτυξη γραπτού και προφορικού λόγου, αλλά κυρίως πειθαρχία, ομαδικότητα, επιμονή, πραότητα, σεβασμό και ψυχραιμία, μαθήματα ζωής που θα με συντροφεύουν για πάντα. Το πιο σημαντικό όμως που με δίδαξε η ρητορική είναι να υπερνικώ τα άγχη μου και να αναμετριέμαι με τον ίδιο μου τον εαυτό όταν εκτίθεμαι ενώπιον κοινού. Κυρία Δημητρακοπούλου, κυρία Γερασίμου, θα είμαι πάντα ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να καθοδηγηθώ και να μάθω από εσάς!»
Αλεξάνδρα-Ελευθερία Καραμουσλή, μαθήτρια Β΄ τάξης

«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στους 15ους Ρητορικούς Αγώνες των Αρσακείων Σχολείων. Συμμετέχοντας στο αγώνισμα των Διττών Λόγων μπόρεσα με τη συνεργασία να εκφραστώ πάνω σε ενδιαφέροντα και δύσκολα θέματα τής επικαιρότητας. Στο αγώνισμα τού Αυθόρμητου Λόγου αισθάνθηκα την ελευθερία του να μιλάω για ζητήματα τα οποία με απασχολούν. Η συγκεκριμένη εμπειρία μού χάρισε όχι μόνο μια διάκριση, αλλά μια εμπειρία σημαντική, που θα τη θυμάμαι για τις όμορφες στιγμές της. Ευχαριστώ την κ. Σπ. Δημητρακοπούλου και την κ. Μ. Γερασίμου για το επίπεδο τής προπόνησης που έδωσαν στη φετινή αποστολή των ρητορικών αγώνων στη Θεσσαλονίκη.»
Κερασία-Καλλιρρόη Παναγιωτοπούλου, μαθήτρια Α΄ τάξης

«Η ρητορική ήταν μια πραγματικά πολύ όμορφη εμπειρία! Κατάφερα να μιλήσω μπροστά σε κοινό, κάτι αρκετά αγχωτικό για εμένα, αλλά και να γνωρίσω πολλά άτομα όχι μόνο από το Σχολείο, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και από τα υπόλοιπα Αρσάκεια, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που σίγουρα θα πρότεινα!»
Πηνελόπη Στρογγύλη, μαθήτρια Α΄ τάξης