«Η παιδεία μετάληψις αγιότητός εστί» (Ιωάννης Χρυσόστομος)

3ierarxes
Στις 30 Ιανουαρίου τιμούμε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι είναι προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων.
Άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν κατ’ επανάληψιν στα κείμενά τους την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας
Τα βασικά στοιχεία της αληθινής παιδείας για τους πεφωτισμένους Ιεράρχες είναι: η αγάπη, η ελευθερία και ο σεβασμός του ανθρώπινου προσώπου. Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός της αγωγής.
Η παιδεία για να είναι πετυχημένη πρέπει να μιλά στις ψυχές, να τις κάνει να χαίρονται, να ονειρεύονται, να δημιουργούν. Να είναι όπως προτείνουν οι σοφοί πατέρες δρόμος απελευθέρωσης και όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας.
Στους δύσκολους καιρούς της κρίσης που ζούμε, το μήνυμα τους είναι επίσης ριζοσπαστικό και κοινωνικό.
Στηρίζουν με κάθε τρόπο τους φτωχούς, τους κυνηγημένους και τους απροστάτευτους της εποχής τους. Η περιθωριοποίηση των κοινωνικά αδύνατων δεν συνάδει με το ορθόδοξο ήθος. Κάθε άνθρωπος αποτελεί ανεπανάληπτη προσωπικότητα, είναι εικόνα του Θεού.
Αν θέλουμε να τιμήσουμε τους «Μυσταγωγούς της Παιδείας» δε χρειάζεται να το κάνουμε μέσα από ακίνδυνες τυπικές γιορτές. Απαιτείται μελέτη του έργου τους, της προσφοράς τους, αλλά κυρίως η μίμηση της στάσης ζωής τους.
Στα Αρσάκεια Σχολεία σκοπός μας είναι πάντα η αληθινή παιδεία που διαμορφώνει ήθος και σμιλεύει χαρακτήρα. Παράλληλα, μέλημά μας είναι η καλλιέργεια κοινωνικής ευαισθησίας των μαθητών μας, γεγονός που αποδίδει καρπούς.
Πιστεύουμε πως ο αγώνας για μια τέτοια παιδεία είναι δύσκολος, αλλά αξίζει κάθε κόπο, προκειμένου να ζούμε πραγματικά και όχι διεκπεραιωτικά κάθε εκπαιδευτική στιγμή μας.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων
του Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού