«Στην αρχή νόμιζα ότι θα μας γράψει η ιστορία, έτσι έλεγα στον εαυτό μου. Εμείς είμαστε τα παιδιά που εξαιτίας μας άνοιξε το σχολείο. Μετά όμως το ξανασκέφτηκα και είπα ότι είναι καλύτερα να γράψουμε εμείς την ιστορία από εδώ και στο εξής ως μαθητές αυτού του μαρτυρικού σχολείου».

Γιώργος, μαθητής του ιστορικού Λυκείου Ίμβρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΟΥ Α΄ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΙΜΒΡΟΥ


Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεών του, για το Σχολικό Έτος 2019-2020, αποφάσισε την Αδελφοποίηση του με το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ίμβρου.

imvros 184a

Είναι γνωστό πως στο πολύπαθο νησί της Ίμβρου, ύστερα από σιωπή 50 χρόνων, επαναλειτούργησαν Ελληνικά Σχολεία τα τελευταία χρόνια, όλων των βαθμίδων. Η Ελληνική Παιδεία διδάσκεται και πάλι στην Ίμβρο, μετά την απαγόρευσή της το 1964.
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, με πρωτοβουλία του Προέδρου της, καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον για την στήριξη αυτών των σχολείων και την σύσφιγξη των σχέσεων των Σχολείων της Φ.Ε. με τα μειονοτικά Σχολεία της Ίμβρου.
Μάλιστα, στο 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, με θέμα την Εκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. εκλήθησαν μαθητές του Λυκείου της Ίμβρου και έλαβαν μέρος, συγκινώντας το κοινό.
Με την απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού για Αδελφοποίηση με το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ίμβρου, επιδιώκονται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι διευθυντές των Σχολείων, κ. Αμαλία Μαυροειδή και κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, τα εξής:

- Η βιωματική προσέγγιση της τοπικής ιστορίας της Ίμβρου και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Η ανάδειξη του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου που επιτελείται στα δύο Σχολεία.
- Η συνδιοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και η εκπόνηση ερευνητικών εργασιών με κοινούς παιδαγωγικούς στόχους στο πλαίσιο της συνεργατικής μάθησης.
- Η δημιουργία δεσμών φιλίας μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων των δύο σχολείων.
- Η έμπρακτη στήριξη της λειτουργίας του Σχολείου της Ίμβρου με ποικίλους τρόπους, από το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού.

Ήδη, έχουμε ξεκινήσει την ενημέρωση των μαθητών μας γύρω από την ιστορία της Ίμβρου και της εκπαίδευσης στο νησί, με σχετικές ομιλίες και προβολές. Ποικίλες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα ενταθούν το προσεχές διάστημα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε, ακόμα, πως η λειτουργία των Σχολείων της Ίμβρου δεν είναι οικονομικά μια εύκολη υπόθεση.
Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε, ως Σχολείο, να στηρίξουμε και οικονομικά τα Σχολεία της Ίμβρου, συγκεντρώνοντας, εν όψει των Χριστουγέννων, χρήματα που θα διατεθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.
Απώτατος στόχος του όλου προγράμματος είναι η μετάβαση ομάδας μαθητών του Σχολείου μας στην Ίμβρο, για την πραγματοποίηση της Αδελφοποίησης, κάτι που προσδιορίζεται αμέσως μετά το Πάσχα του 2020.
Το πρόγραμμα της Αδελφοποίησης έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου.
Για τις σχετικές με την Αδελφοποίηση δράσεις μας, μπορείτε να ενημερώνεστε στη σελίδα μας στο facebook «Στο δρόμο προς την Ίμβρο».

Η Διευθύντρια                 Ο Σύλλογος Διδασκόντων
Αμαλία Μαυροειδή

imvros xartis