Στις 13 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τού τμήματος Α΄β τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν βιωματική διδασκαλία για την ιστορία και την εξέλιξη τής γραφής, στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.
Την παρουσίαση έκανε η αναγνωρισμένη, εικαστική καλλιγράφος κ. Μαρία Γενιτσαρίου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και να αγγίξουν πάπυρο και περγαμηνή και να μάθουν για τον τρόπο κατασκευής τους. Είδαν καλαμάρι (το οποίο αναφέρεται και στα κάλαντα τής Πρωτοχρονιάς για τον Άγιο Βασίλειο: «βαστάει πένα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι...»). Το καλαμάρι είναι μια μεταλλική θήκη στην οποία οι γραφείς μπορούσαν να μεταφέρουν στα ταξίδια τους μελάνι και φτερά γραφής. Είδαν πινέλα και μελάνια ιαπωνικής προέλευσης, καθώς και φτερά και καλάμια γραφής.
Επίσης, είδαν ιστορημένα (εικονογραφημένα) χειρόγραφα, πρωτογράμματα και διαφορετικά είδη γραφών: μεγαλογράμματη αρχαιοελληνική, μικρογράμματη βυζαντινή, επισεσυρμένη κ.ά., καθώς και σύγχρονες καλλιγραφημένες γραμματοσειρές, και έμαθαν για τα «παλίμψηστα».
Μετά την παρουσίαση μετέβησαν στην αίθουσα Καλλιτεχνικών, όπου, με την επίβλεψη τής κ. Μαρίας Γενιτσαρίου και τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών κ. Ελένης Βλάχου-Τσοτσορού, είχαν την ευκαιρία να γράψουν με μελάνι χρησιμοποιώντας φτερά και καλάμια, όπως οι γραφείς τού παρελθόντος, ώστε να αντιληφθούν πόσο επίπονη ήταν αυτή η διαδικασία και πόση προσοχή και αφοσίωση απαιτούσε από τούς γραφείς. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και πήραν μαζί τους δείγματα τής προσπάθειάς τους.