Print
Στο πλαίσιο τού μαθήματος τού Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ), οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την πρώτη διδακτική επίσκεψη την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017. Η επίσκεψη αυτή ήταν στην πραγματικότητα ένας πολιτιστικός περίπατος στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης, που σχεδίασαν οι μαθητές τού Β΄1 τμήματος τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τής εικονικής επιχείρησης τού ΣΕΝ «THESSeeker». Κατά τη διάρκεια τού περιπάτου οι μαθητές τής Β΄1 τάξης ξενάγησαν τους συμμαθητές τους τού Γυμνασίου σε χώρους που συνδέονται με τα επαγγέλματα και την ιστορία τής πόλης.
Ο περίπατος ξεκίνησε από το Μπέη-Χαμάμ με μαθητές-ξεναγούς να ενημερώνουν τους συμμαθητές τους για το επάγγελμα τού χαμαμτζή αλλά και τής προξενήτρας, καθώς το Χαμάμ λειτουργούσε για τους άνδρες ως τόπος συνάντησης με σκοπό τη χαλάρωση αλλά και το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών, ενώ για τις γυναίκες ως τόπος καλλωπισμού αλλά και εύρεσης συζύγου μέσω προξενιού.
Στη συνέχεια η ομάδα των μαθητών και των μαθητριών τού Γυμνασίου επισκέφθηκαν τη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου γινόταν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών. Εκεί προσπάθησαν να δούμε τις αναλογίες και να παραλληλίσουν την εμπορική διαδικασία με τα δεδομένα τής σημερινής εποχής. Οι ξεναγοί-μαθητές αναφέρθηκαν επίσης στο Ωδείο και το Βουλευτήριο που υπήρχε στην περιοχή. Μίλησαν για την πολιτική διοίκηση τής πόλης, το επάγγελμα τού πολιτικού, τού ηθοποιού και τού καραγκιοζοπαίχτη, σκιαγραφώντας την εξέλιξή τους στο πέρασμα των χρόνων.
Το πέρασμα από το Μπιτ-Παζάρ (μικρή αγορά) από τη γνωστή του πλευρά με τις αντίκες (και οτιδήποτε μπορεί κάποιος να φανταστεί πως είναι δυνατό να πουληθεί), αλλά και από την πίσω πλευρά του με τα καφεκοπτεία, τα μπουγατσατζίδικα και γενικά τα καταστήματα αποικιακών και εδωδίμων, έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα στην περιήγησή των μαθητών.
Η συνέχεια τής επίσκεψης στο Μπεζεστένι (κλειστή αγορά) με τα υφάσματα, τα κοσμήματα και το τυπογραφείο, έδειξε ότι πολλά επαγγέλματα παρέμειναν επίμονα σταθερά στον ίδιο επαγγελματικό χώρο για πάρα πολλά χρόνια. Έδωσαν χρώμα στην περιοχή, δημιούργησαν παράδοση και είναι κρίμα να μη διατηρηθεί η συνέχεια αυτή.
Στην αγορά Καπάνι και Μοδιάνο οι μαθητές μίλησαν για τον επισιτισμό τής πόλης από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν.
Στο Γιαχουντί-Χαμάμ είδαν τα λουλουδάδικα και στην πλατεία Ελευθερίας αναφέρθηκαν στα χάνια, τα καφέ-σαντάν, αλλά και στην εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική των κτηρίων τής περιοχής. Στάθηκαν ιδιαίτερα στη μικρογραφία τού λονδρέζικου «Selfridges», πάνω από τη στοά «Ερμής», το οποίο στέγαζε γραφεία και εμποροραφεία, αλλά και μπροστά στο κτήριο «Stein», ένα ιδιαίτερο κτήριο με τη χαρακτηριστική σφαίρα στην κορυφή, το οποίο σώθηκε από την πυρκαγιά τού 1917. Ήταν το ανδρικό πολυκατάστημα τής Θεσσαλονίκης και είχε απέναντί του το μοναδικό φωτογραφείο τού Λατιμέρ έτσι, ώστε να φωτογραφίζονται οι άνδρες μετά την αγορά ενός καινούργιου κοστουμιού.
Ο περίπατος έκλεισε στα Λαδάδικα, όπου τα παιδιά συζήτησαν για τα επαγγέλματα που φιλοξενήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και το πώς αυτά εξελίχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων.