Print
Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μέλη της Ομάδας Εθελοντισμού, φύτεψαν στην αυλή του Σχολείου μας βολβούς κίτρινου κρόκου, τους οποίους προμηθεύτηκαν στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε σχετικό Πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας.

Ήταν μια κίνηση πυκνή σε συμβολισμό, αφιερωμένη στη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίων Εβραιόπουλων και χιλιάδων άλλων παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Τα λουλούδια του κρόκου, με το κίτρινο χρώμα και το αστεροειδές σχήμα τους, έχουν αναδειχθεί σε σύμβολο μνήμης των θυμάτων από τις ναζιστικές διώξεις κατά των Εβραίων. Καθώς ανθίζουν κάθε άνοιξη (περί τα τέλη Ιανουαρίου, κοντά στην παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, την 27η Ιανουαρίου), θα μας θυμίζουν όλους εκείνους τους αθώους -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Μέσω της δράσης αυτής οι μαθητές και οι μαθήτριες συνέχισαν την παράδοση του Σχολείου μας στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης και ενίσχυσαν τη γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους που προέρχονται από τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις και τη μισαλλοδοξία. Όταν οι κρόκοι θα ανθίσουν, τα όμορφα άνθη τους θα ζωντανέψουν στη ψυχή των παιδιών το αίσθημα της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο, που μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα ίδια με σεβασμό στον συνάνθρωπο ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τις προσωπικές του πεποιθήσεις.