Εκτύπωση

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης Ασημένιου Λυδία, Κοντολιού Ελισάβετ, Λιανού Μαριάννα, Παριανού Αμαλία, Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος και Φραγκούλη Ελπίδα-Παναγιώτα συμμετείχαν στην Ημέρα Φυσικών Επιστημών, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Αρσάκειο Σχολείο Ιωαννίνων.

Οι μαθητές μας παρουσίασαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό πειράματα Βιολογίας, τα οποία είχαν προετοιμάσει κατά τη διάρκεια τής Ζώνης Βιολογίας τού σχολικού μας προγράμματος.

Το πρώτο πείραμα αφορούσε τη συμβατότητα των ομάδων αίματος. Χρησιμοποιώντας χρώματα ζαχαροπλαστικής αναπαρέστησαν τις τέσσερεις ομάδες αίματος (Α, Β, ΑΒ και Ο) με διαφορετικά χρώματα και απέδειξαν ποιες ομάδες είναι συμβατές και ποιες μη συμβατές σε μια πιθανή μετάγγιση.

Το δεύτερο πείραμα αφορούσε στον προσδιορισμό βιταμίνης C σε τρια δείγματα: βιταμίνη C σε δισκίο, συσκευασμένος χυμός εμπορίου και φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι μετά από 1 λεπτό και μετά από 60 λεπτά. Οι μαθητές μας υπολόγισαν την περιεκτικότητα τής βιταμίνης C σε κάθε δείγμα και συνόψισαν τα αποτελέσματα τους σε διάγραμμα. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την παρουσίαση των πειραματικών διαδικασιών, καθώς και τα αποτελέσματα που αναγράφονταν στο poster που προετοιμάστηκε από τις ομάδες των μαθητών.

Την ευθύνη και την καθοδήγηση των μαθητών μας είχε η καθηγήτρια κ. Αλεξάνδρα Μπάκα, βιολόγος MSc. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους!