Στο πλαίσιο τής τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, κάθε τμήμα ανέλαβε την παρουσίαση μίας από τις περιοχές τής Μάνης που πρόκειται να επισκεφθούμε, με στόχο τη γνωριμία με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Στο μάθημα των Καλλιτεχνικών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, αφίσες και εικαστικά έργα, τα οποία αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τής περιοχής που τους είχε ανατεθεί.
Το τμήμα Γ΄1 αφιέρωσε τον χρόνο του στη μελέτη τού Σπηλαίου Διρού, αναδεικνύοντας το ως «ένα υπόγειο θαύμα τής φύσης». Οι μαθητές γνώρισαν σε βάθος τη γεωλογική σημασία τού σπηλαίου, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του και κατανοώντας τη μοναδική φυσική του ομορφιά. Μέσα από την έρευνά τους, εντόπισαν και ανέδειξαν τα γεωλογικά φαινόμενα που καθιστούν το Σπήλαιο Διρού εξαιρετικό και σημαντικό από επιστημονική άποψη.
Στο πλαίσιο τού μαθήματος των Καλλιτεχνικών, οι μαθητές αποτύπωσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού σπηλαίου σε ζωγραφικά έργα και σχέδια, ενισχύοντας, έτσι, τη δημιουργική τους έκφραση. Παράλληλα, σχεδίασαν και δημιούργησαν αφίσες που περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία τού σπηλαίου, καθώς και τα γεωλογικά φαινόμενα που το καθιστούν μοναδικό.
Επιπλέον, προχώρησαν στη σχεδίαση και κατασκευή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού γνώσεων με τίτλο «Σπήλαιο Διρού: Ταξίδι στα Μυστικά τής Γης». Το παιχνίδι περιελάμβανε ερωτήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα γεωλογικά χαρακτηριστικά τού σπηλαίου, η ιστορία του και τα φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με αυτό, προσφέροντας, έτσι, μία διαδραστική και εκπαιδευτική εμπειρία.
Η παραπάνω δημιουργική προσέγγιση των μαθητών συνδύασε την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική δημιουργία, ενισχύοντας την κατανόηση και την εκτίμηση των φυσικών θαυμάτων τής γης. Οι δραστηριότητες αυτές είχαν ως κύριο στόχο την ανάπτυξη τής δημιουργικότητας των μαθητών και την ενίσχυση των γνώσεών τους αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά των περιοχών που πρόκειται να επισκεφθούν. Μέσα από τη συνεργασία και την έρευνα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά την ιστορία, τη γεωγραφία και την τέχνη, μετατρέποντας την εκπαιδευτική εκδρομή σε μια ουσιαστική διαδραστική και πολυδιάστατη μαθησιακή εμπειρία.
Ακολουθούν τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους:
ζωγραφικά έργα και σχέδια: Δημήτρης Δοβλέτης, Βασίλης Βασιλείου, Αμαλία Γαϊτανά, Πηνελόπη Δημητρά, Λυδία Ασημένιου, Γεωργία Τιτοπούλου, Ζχαν Χαν Σιν
επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων: Άγγελος Παπακυριακού, Γιάννης Δαμιανέας, Ηλίας Καλογείτων, Ανδρέας Πανηγυράκης
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για τις εξαιρετικές δημιουργίες τους!
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Κυριακή Πρεβενιού, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών.