Εκτύπωση
Την Τρίτη 30 Μαϊου 2017 οι μαθητές τής Α´τάξης τού Γ´Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού παρουσίασαν στον αύλειο χώρο  το διαθεματικό–πολιτιστικό πρόγραμμα με το οποίο ασχολήθηκαν το σχολικό έτος 2016–2017, με θέμα “Μια βόλτα στο φεγγάρι”.
Η επιλογή τού θέματος αυτού προέκυψε από τις συνεχείς ερωτήσεις των μικρών μαθητών και τις απορίες τους σχετικά με το διάστημα, τους πλανήτες, τη Γη μας και κυρίως με το φεγγάρι.
Πώς εμφανίζεται στον ουρανό άλλοτε ολόκληρο και άλλοτε μισοφέγγαρο;
Γιατί δεν το βλέπουμε το πρωί;
Πώς αλλάζει μέγεθος;
Τι υπάρχει πάνω στο φεγγάρι;
Ο σκοπός τού προγράμματος ήταν διπλός. Να ασπαστούν οι μικροί μαθητές τις σημαντικές και δομικές για τη ζωή τους έννοιες τής αλληλεγγύης, τής αλληλοβοήθειας, τής ομαδικότητας και τής συνεργασίας, καθώς και τη δύναμη τής θέλησης, τής υπομονής και τής επιμονής.
Συγχρόνως δε να πάρουν απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα σχετικά με το φεγγάρι.
Οδηγός στην οργάνωση τού προγράμματος μας ήταν το λογοτεχνικό βιβλίο “Ο φεγγαροσκεπαστής” τού Eric Puybaret.
Στο βιβλίο αυτό ο Τιμολέων, ο νέος φεγγαροσκεπαστής, καταφέρνει, μετά από πολλές δοκιμασίες, να σκεπάσει το φεγγάρι και να χαρίσει στον κόσμο τα μισοφέγγαρα με τη βοήθεια μιας ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι δημιουργούν με τη συνεργασία τους και την επιμονή τους μια ανθρώπινη αλυσίδα, που ανεβάζει τον Τιμολέοντα στο φεγγάρι.
Σε κάθε δράση τού προγράμματος αφενός  έλαβαν οι μαθητές μας τις επιστημονικές απαντήσεις πού αναζητούσαν και αφετέρου ενισχύθηκε η ομαδοσυνεργατική εργασία με σκοπό πάντα να αντιληφθούν οι μαθητές τη δύναμική τής ομαδικής εργασίας και τής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο τής υλοποίησης τού προγράμματος πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις:
Την ημέρα τής εκδήλωσης οι μαθητές παρουσίασαν το δρώμενο “Μια βόλτα στο φεγγάρι”, το οποίο διάνθισαν με κίνηση και υπέροχα τραγούδια.
Στο τέλος τής εκδήλωσης οι γονείς περιηγήθηκαν στην έκθεση με τις ατομικές και τις ομαδικές εικαστικές δημιουργίες των μαθητών.
Για την υλοποίηση και την παρουσίαση τού διαθεματικού–πολιτιστικού προγράμματος εργάστηκαν οι δασκάλες τής Α´τάξης κ. Ν.Φιλιππίδη και Ν. Καρανάτσιου, σε συνεργασία με τις καθηγήτριες των ειδικοτήτων.
Τη γενική επιμέλεια και τον συντονισμό τού προγράμματος είχε η Διευθύντρια τού Γ´Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου κ. Στυλιανή Μέλλιου–Κοτρωνιά.