Εκτύπωση

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων τού Συντονισμού Γερμανικής Γλώσσας και σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού που διδάσκονται Γερμανικά, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, συμμετείχαν στο εργαστήριο «Ψηφιακό Παιδικό Πανεπιστήμιο - KinderUni» στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe.

Το Ψηφιακό Παιδικό Πανεπιστήμιο – KinderUni είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού Goethe-Institut, που έχει αφετηρία την έμφυτη περιέργεια των παιδιών και προωθεί τη δημιουργική σκέψη. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους, ενώ συγχρόνως εξοικειώνονται με τη γερμανική γλώσσα με παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στη δράση με τη «βοήθεια» τού καθηγητή Einstein και συμμετείχαν βιωματικά στις εξής θεματικές ενότητες: α) Κατοικίδια ζώα, β) Άνθρωπος, γ) Εμπιστοσύνη και ενσυναίσθηση. Είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τα κατοικίδιά τους, αλλά και πιο συγκεκριμένα για τη χρησιμότητά τους στην καθημερινότητα. Κεντρικό θέμα ήταν οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν βίντεο για την εκπαίδευση των σκύλων-οδηγών και τη ζωή των τυφλών ανθρώπων μαζί τους. Παίζοντας και ζωγραφίζοντας, μπήκαν στη θέση τού τυφλού, αλλά και τού σκύλου-προστάτη αγγέλου. Με βιωματικό τρόπο παρίσταναν τυφλούς, ώστε οι συμμαθητές τους να τους καθοδηγούν όπως οι σκύλοι. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά ανακάλυψαν πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να βασιστείς σε κάποιον και επίσης πώς με την αλληλεγγύη είναι δυνατόν να μεταμορφωθεί η ζωή ενός ανθρώπου.

Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα και το κίνητρο στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το νέο λεξιλόγιο που αποκόμισαν με διαδραστικές ασκήσεις και με πόντους επιβράβευσης.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες προετοίμασαν με πρόσθετο υλικό σχετικά με το θέμα τού εργαστηρίου οι καθηγήτριες τους κ. Θ. Αρταβάνη και Σπ. Μιχαήλ. Στο Γερμανικό Ινστιτούτο τα συνόδευσε η κ. Σπ. Μιχαήλ.