Εκτύπωση

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», που διοργανώθηκε από τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμούτής Φ.Ε. σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2022, διαδικτυακά μέσω τής πλατφόρμας Cisco Webex Meetings, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από την τάξη τους οι μαθητές τής Γ΄ τάξης όλων των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων.

Προσκλήθηκαν και μίλησαν 16 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Στους μαθητές τής κάθε μίας από τις τέσσερεις Ομάδες Προσανατολισμού μίλησαν 4 πανεπιστημιακοί καθηγητές (2 τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και 2 την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022), οι εισηγήσεις των οποίων αφορούσαν στις σπουδές και τις κατευθύνσεις των τμημάτων που εκπροσωπούν, καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές και διεξόδους που προσφέρει η επιστήμη τους.

Μετά το πέρας κάθε παρουσίασης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν στον ομιλητή τις απορίες τους, με τη μεσολάβηση των καθηγητών τους στην τάξη.

Την ευθύνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση τής εκδήλωσης είχαν, εκ μέρους των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, η Διευθύντρια τού Α΄ Λυκείου κ. Αμαλία Μαυροειδή, η Διευθύντρια τού Β΄ Λυκείου δρ Νέλλη Παππά και η Διευθύντρια τού Γενικού Λυκείου δρ Μαρίκα Δουζίνα, και εκ μέρους των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ο κ. Παντελής Κατηνιώτης, καθηγητής-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, PhD, και η κ. Κατερίνα Σουφλιά, καθηγήτρια-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc.

Την εκδήλωση συντόνισαν επίσης η κ. Ιωάννα Κούρτη, καθηγήτρια-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, και η κ. Κατερίνα Ζαχαροπούλου, καθηγήτρια-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc.

Αναλυτικά μίλησαν:

Για την Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: 

Ο κ. Βάγιας Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής τής Νομικής Σχολής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε διεξοδικά όλα τα επαγγέλματα, στα οποία οδηγούν οι σπουδές στη Νομική, και ανέλυσε τόσο τα τυπικά προσόντα όσο και τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα στοιχεία προσωπικότητας που απαιτούνται για την επιτυχή άσκηση τού δικηγορικού επαγγέλματος.

Ο κ. Ανδρέας Λιαρόπουλος, επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, μίλησε στους μαθητές σχετικά με το επάγγελμα τού διεθνολόγου και τις ποικίλες εξειδικεύσεις που προσφέρει το τμήμα του, όπως είναι τα Διεθνή Οικονομικά, η Εξωτερική Πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, η Διπλωματία και οι Διεθνείς Σχέσεις.

Η κ. Μαρία Ιακώβου, αναπληρώτρια καθηγήτρια τού Τμήματος Φιλολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού παρουσίασε όλα τα Τμήματα τής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ανέλυσε ενδελεχώς τους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς στόχους τού τμήματος στο οποίο διδάσκει, δίνοντας έμφαση στην ειδικότητα τής Γλωσσολογίας και στις εφαρμογές που αυτή έχει, πέραν τής διδασκαλίας, σε πρωτοποριακούς επιστημονικούς κλάδους, όπως είναι οι Νευροεπιστήμες (Ψυχογλωσσολογία και Νευρογλωσσολογία).

Η κ. Λίζα Τσαλίκη, αναπληρώτρια πρόεδρος τού Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και καθηγήτρια τού Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης τής Επικοινωνίας, παρουσίασε αναλυτικά τις σπουδές που προσφέρει το τμήμα στο οποίο διδάσκει, καθώς και παραδείγματα αποφοίτων του που σταδιοδρομούν με επιτυχία στους τομείςτής επικοινωνίας, τής ενημέρωσης και τής ψυχαγωγίας.

Για την Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ:

Η κ. Έλενα Φλόκα, καθηγήτρια τού Τμήματος Φυσικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε λεπτομερώς τις πολλαπλές εκφάνσεις τής επιστήμης τής Φυσικής και τις εφαρμογές της στον επιστημονικό και τον κοινωνικό τομέα, με έμφαση στην κατεύθυνση τής Φυσικής Περιβάλλοντος και τής Μετεωρολογίας.

Ο κ. Δημήτριος Ασκούνης, καθηγητής τής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, περιέγραψε αδρομερώς τα πεδία ενασχόλησης των μηχανικών που αποφοιτούν από τις διάφορες σχολές τού Ε.Μ.Π. και ανέλυσε τις δυναμικές προοπτικές και εξειδικεύσεις τού επαγγέλματος τού ηλεκτρολόγου μηχανικού, καθώς και εκείνου τού μηχανικού υπολογιστών.

Ο κ. Σταύρος Γυφτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής τής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μίλησε ενδελεχώς για το επάγγελμα τού αρχιτέκτονα και για τη σημασία τής αρχιτεκτονικής στη βελτίωση τής ζωής τού ανθρώπου, καθώς οι αρχιτέκτονες δημιουργούν «δοχεία ζωής» και όχι απρόσωπα οικοδομήματα.
Επίσης, αναφέρθηκε στα μαθήματα και την καθημερινότητα των φοιτητών στη σχολή που διδάσκει.

Η κ. Ευαγγελία Παυλάτου, καθηγήτρια τής Σχολής Χημικών Μηχανικών τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έκανε μια λεπτομερή παρουσίαση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και των εξειδικεύσεων και των ευκαιριών σταδιοδρομίας που προσφέρει η σχολή. 

Για την Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ:

Η κ. Ιόλη Αρτοπούλου, οδοντίατρος, γναθοπροσωπικός προσθετολόγος, επίκουρη καθηγήτρια τής Οδοντιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τα θεωρητικά και ταεργαστηριακά μαθήματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών τής σχολής της και ανέλυσε λεπτομερώς τις ειδικεύσεις και τις απαιτήσεις τού οδοντιατρικού επαγγέλματος, καθώς και τις ευκαιρίες εκπαιδευτικής και επαγγελματικής εξέλιξης που προσφέρει η οδοντιατρική επιστήμη.

Ο κ. Ανδρέας Αλεξάνδρου, ιατρός-χειρουργός στην Α΄ Χειρουργική Κλινική τού Νοσοκομείου «Λαϊκό» και αναπληρωτής καθηγητής τής Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε από τον χώρο τής εργασίας του με εύληπτο τρόπο για τη φύση, την προσφορά και τις προκλήσεις τού ιατρικού επαγγέλματος, καθώς και για τις πολύπλευρες ικανότητες και τη διαρκή αφοσίωση που αυτό απαιτεί.
Επίσης, αναφέρθηκε στις ειδικότητες τής Ιατρικής, δίνοντας έμφαση στον χειρουργικό τομέα και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε αυτόν.

Η κ. Ουρανία Τσιτσιλώνη, αναπληρώτρια πρόεδρος τού Τμήματος Βιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανοσολογίας, παρουσίασε ενδελεχώς στους μαθητές τις σπουδές, τα γνωστικά αντικείμενα των τομέων τού τμήματός της, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά τής Βιολογίας στην ανάπτυξη και την εξέλιξη τής Ιατρικής και Φαρμακευτικής επιστήμης.
Ακόμη αναφέρθηκε σε εξαιρετικά παραδείγματα πτυχιούχων τού Τμήματος Βιολογίας Αθηνών, οι οποίοι διακρίθηκαν για το πρωτοποριακό επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αναστασίου, επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής τού Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, μίλησε στους μαθητές για το εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το τμήμα του, τις εξειδικεύσεις τής επιστήμης τής Διαιτολογίας, καθώς και τη συνάφειά της με τις άλλες επιστήμες Υγείας και Ζωής.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Υπεύθυνη τού Γραφείου Διασύνδεσης κ. Κωνσταντία Μπάρδα, η οποία παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες τής φοιτητικής ζωής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Για την Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:

Ο κ. Σεραφείμ Κάπρος, καθηγητής τού Τμήματος Ναυτιλιακών και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών τού Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού εξήγησε στους μαθητές τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η εμπορική ναυτιλία στην οικονομία τής χώρας μας, παρουσίασε διεξοδικά τα ναυτιλιακά επαγγέλματα και τις σπουδές στα Τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η κ. Καλυψώ Καραντινού, επίκουρη καθηγήτρια τού Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημέρωσε διεξοδικά τους μαθητές για το περιεχόμενο των σπουδών που προσφέρει το τμήμα της, δίνοντας έμφαση στη συνεισφορά του στον τομέα τής ενδυνάμωσης κρίσιμων προσωπικών δεξιοτήτων (soft skills) των φοιτητών, όπως είναι η κριτική και αναλυτική σκέψη, η συνεργατικότητα και η επιχειρησιακή ηθική, ενώ ο επίκουρος καθηγητής κ. Δημήτριος Δρόσος αναφέρθηκε στην ψηφιακή διάσταση τού Μάρκετινγκ.

Ο κ. Ιωάννης Μούρτος, αναπληρωτής καθηγητής τού Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στους μαθητές για τις εξαιρετικές ειδικεύσεις που προσφέρει το τμήμα του, οι οποίες περιλαμβάνουν τα πληροφοριακά συστήματα και το ηλεκτρονικό επιχειρείν, την εφοδιαστική αλυσίδα, την επιχειρησιακή έρευνα, τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και την ανάλυση δεδομένων.
Επίσης, αναφέρθηκε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν οι φοιτητές τού τμήματος και σε εξαιρετικές ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε μεγάλες εταιρείες.

Ο κ. Πέτρος Μαραβελάκης, αναπληρωτής καθηγητής τού Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσίασε ενδελεχώς τις σπουδές και τα γνωστικά αντικείμενα τού τμήματός του, τα οποία εξοικειώνουν τους φοιτητές με τη ζωή και τη δράση των επιχειρήσεων, διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους προσανατολισμούς και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό μαθημάτων που καλύπτουν τις περιοχές τής λογιστικής και χρηματοοικονομικής, τής διοίκησης παραγωγής, τού μάρκετινγκ, τής διοίκησης προσωπικού και τής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Αδιαμφισβήτητα η διαδικτυακή αυτή εκδήλωση συνέβαλε ουσιαστικά στον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών, καθώς και στην ενίσχυση τής μαθησιακής τους προσπάθειας, μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που αυτοί βιώνουν πιο έντονα από όλους.