Εκτύπωση

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πενθήμερη εκδρομή της Γ’ λυκείου στην Ρόδο και τη Χάλκη.
Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, οι τελειόφοιτοι του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια Νέλλη Παππά και τους εκπαιδευτικούς Μαρία Βενετή, Μαρία Στρατοπούλου, Κώστα Ήμελλο, Χρήστο Βραχνό και Λευτέρη Πολίτη, επισκέφθηκαν σημαντικές τοποθεσίες και χώρους υψηλού ιστορικού, περιβαλλοντικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος: το λιμάνι Μαντράκι, την αρχαία Ρόδο, το Monte Smith, την μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μέσω της πύλης Ντ’ Αμπουάζ, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την οδό των Ιπποτών, το επιβλητικό Δημαρχείο Ρόδου, τις ιαματικές πηγές Καλλιθέας, τον οικισμό της Λίνδου με την ακρόπολή της, το Μουσείο Μέλισσας που είναι και έδρα της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου, το Ενυδρείο Ρόδου, την αρχαία Κάμειρο, το Μοναστήρι Φιλερήμου, την περιοχή της Ιαλυσού και την παραλία της Ιξιάς με τα μεγάλα ξενοδοχεία.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες περπάτησαν, ξεναγήθηκαν, δοκίμασαν τοπικές γεύσεις και κυρίως τα περίφημα μελεκούνια, μίλησαν με τοπικούς παράγοντες για τη ζωή στη σύγχρονη Ρόδο.
Η τέταρτη μέρα της εκδρομής αφιερώθηκε σε μία εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη στο ακριτικό νησί της Χάλκης, όπου μετέβη όλη η ομάδα του σχολείου με καταμαράν σε ιδεώδεις καιρικές συνθήκες. Οι μαθητές και οι συνοδοί τους έγιναν δεκτοί από τον Διευθυντή Γυμνασίου-Λυκείου Χάλκης κ. Τσαταλιό. Επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Χάλκης όπου έγιναν δεκτοί από τον Αντιδήμαρχο κ. Ρουσσάκη, που τους μίλησε για το όνομα και την ιστορία του νησιού, τους κατοίκους, τα σύγχρονα προβλήματα και τις λύσεις που δίδονται από την τοπική κοινότητα, τις προοπτικές του νησιού για το μέλλον. Εν συνεχεία, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον ιερό ναό του νησιού, όπου τους μίλησε ο πατέρας Σάββας ο οποίος με λόγο ζωντανό αναφέρθηκε στις προκλήσεις του λειτουργήματός του και στην απόφασή του να χειροτονηθεί παπάς στη Χάλκη, αν και ο ίδιος κατάγεται από την Κάλυμνο.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ξεναγηθήκαμε στα κτήρια Γυμνασίου-Λυκείου και Δημοτικού Χάλκης, όπου φοιτούν 25 μαθητές γυμνασίου-λυκείου και 21 μαθητές δημοτικού. Ο διευθυντής κ. Τσαταλιός και η μοναδική τελειόφοιτος του νησιού, η ευγενική Τσαμπίκα, μάς μίλησαν για τον μαθητικό πληθυσμό του νησιού και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα. Υπήρξε εμπειρία εξόχως διδακτική και μοναδική για τους μαθητές και τους συνοδούς η συζήτηση, καθώς και η γνωριμία των παιδιών με μαθητές και μαθήτριες από το νησί. Στην παραλία της Χάλκης υπήρξε γεύμα για όλους και στήθηκε μικρό γλέντι στο οποίο πήραν μέρος οι μαθητές και μαθήτριες του Β’ Λυκείου, αλλά και μαθητές του νησιού.
Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στο Γραφείο Δημάρχου Ρόδου για την ξενάγηση των μαθητών και μαθητριών στο κτήριο του Δημαρχείου και για τα πλούσια δώρα που μάς προσέφεραν, όπως επίσης στον Διευθυντή Γυμνασίου-Λυκείου Χάλκης, ο οποίος σε συνεννόηση με τη Διευθύντρια κ. Παππά βοήθησε τα μέγιστα στην οργάνωση της επίσκεψης στη Χάλκη. Η κ. Παππά εκπροσωπώντας το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού ζήτησε από τον κ. Τσαταλιό να επισκεφθούν στο προσεχές μέλλον εκείνος και οι μαθητές του τα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται και στον βουλευτή Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά, ο οποίος βοήθησε σε όλες τις φάσεις της επίσκεψης του σχολείου μας στη Ρόδο και την Χάλκη.