Εκτύπωση

Στο Δίκτυο «Σημερινός μαθητής – Αυριανός ενεργός πολίτης τού κόσμου (ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π.)» (http://simaaep.sites.sch.gr/) συμμετέχουν 35 σχολεία τής Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας και 90 περίπου συνεργαζόμενα από άλλες περιφέρειες και από το εξωτερικό. Σκοπός είναι η προετοιμασία των σημερινών μαθητών και ενεργών αυριανών πολιτών για την ένταξή τους στην πολυπολιτισμική και ιδιαίτερα απαιτητική κοινωνία τού 21ου αιώνα, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η συλλογική δράση είναι συστημική και πολυπαραγοντική.

Οι θεματικοί άξονές του, όπως ορίζονται στις εγκυκλίους λειτουργίας του, είναι: α) Αγωγή τού αυριανού ενεργού πολίτη τού κόσμου – Αειφόρος εκπαίδευση, β) Ανθρωπιστικές αξίες, γ) Ανθρώπινα δικαιώματα, δ) Συναισθηματική νοημοσύνη-Ψυχοκοινωνικές δεξιότητες, ε) Δημοκράτης πολίτης, στ) Ψηφιακή ιδιότητα τού πολίτη, ζ) Ιδιότητα τού Ευρωπαίου πολίτη, η) Πολίτης τής παγκόσμιας κοινότητας.

Σε επίπεδο μεθοδολογίας, το Δίκτυο αξιοποιεί ή δημιουργεί καινοτόμες καλές πρακτικές με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων προσέγγισης, προχωρώντας σε ενδοσχολικές και διασχολικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε μεγάλη κλίμακα θεμάτων. Στη συντονιστική ομάδα τού Δικτύου προσκλήθηκε και συμμετέχει από φέτος η φιλόλογος τού Α΄ αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Β. Λουτριανάκη.
Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετέχει στο Δίκτυο από την πρώτη στιγμή τής σύστασής του και υλοποιεί κάθε χρόνο καινοτόμες και ενδιαφέρουσες δράσεις. Φέτος συστάθηκε ομάδα συνεργαζόμενων σχολείων αποτελούμενη από το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο ως συντονιστικό μέλος, το Πρότυπο Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σίφνου, το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας «Η μιλιά» τής Λυών (Γαλλία) και το Liceo Ginnasio Statale Daniele Manin τής Cremona (Ιταλία). Το θέμα που καθορίστηκε σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς ήταν «Διδάσκοντας δεξιότητες ενεργού πολίτη μέσα από συνεργατικά projects» και δηλώθηκε και ως διετές πρόγραμμα e-twinning.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων συναντήθηκαν διαδικτυακά και συνεργάστηκαν σε δύο δίωρα εργαστήρια που εμψύχωσε η φιλόλογος κ. Λουτριανάκη. Μεταξύ άλλων και αφού αυτοπαρουσιάστηκαν μέσα από επιλεγμένα παιχνίδια γνωριμίας, συνδημιούργησαν Παγκόσμιες Ημέρες που δεν υπάρχουν, σχεδίασαν εκστρατείες ενημέρωσης για θέματα που θεωρούν σημαντικά, αντιμετώπισαν με θεατρικό λόγο την αδιαφορία κάποιων για το περιβάλλον, εργάστηκαν ομαδικά στην επίλυση προβλημάτων αξιοποιώντας τεχνικές παραγωγής ιδεών (όπως τα 6 Σκεπτόμενα Καπέλα τού Ed. de Bono), αντάλλαξαν επιχειρήματα για επίκαιρα ζητήματα, σχεδίασαν αφίσες με ψηφιακά εργαλεία κ.ά. Στα σχολεία τους ζωγράφισαν αφίσες με θέμα «Λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο» και τις παρουσίασαν στην ολομέλεια. Τις αφίσες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου επιμελήθηκε ο καθηγητής Καλλιτεχνικών Δ. Παπουτσάκης.

Στα εργαστήρια συνολικά συμμετείχαν 38 μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα τής συνεργασίας θα παρουσιαστούν στην επίσημη ημερίδα που θα διοργανώσει το Δίκτυο στις 17 και 18 Ιουνίου 2022. Η έναρξη αυτής τής διεθνούς συνεργασίας γέμισε με ενθουσιασμό τους μαθητές, που αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχιση τού προγράμματος την επόμενη χρονιά.