Εκτύπωση

Ο δάσκαλος που εμπνέει, κινητοποιεί, φροντίζει, ακούει με ενδιαφέρον, συνεργάζεται, ενθαρρύνει... είναι ο δάσκαλος που περιέγραψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στο πλαίσιο εορτασμού τής Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, στις 5 Οκτωβρίου 2023.

Τα παιδιά, αφού διάβασαν το ομότιτλο κείμενο στο βιβλίο τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (τμήμα Β΄γ) σκέφτηκαν έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα που τους ενέπνευσε ή συνεχίζει να τούς εμπνέει κατά τη διάρκεια τής σχολικής τους ζωής και ετοίμασαν μια φανταστική συνέντευξη, αναζητώντας τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία που σκιαγραφεί το προφίλ τού ιδανικού δασκάλου και τής ιδανικής δασκάλας. Στη συνέχεια κατέγραψαν σε μια σύντομη φράση έναν λόγο για τον οποίο θα έλεγαν τη φράση «Να 'σαι καλά δάσκαλε...» και σχεδίασαν, με τη βοήθεια όλων των συμμαθητών και των συμμαθητριών τής Β΄ Γυμνασίου, μια ευχετήρια κάρτα για τούς καθηγητές και τις καθηγήτριές τους.

Οι λόγοι που κατέγραψαν ήταν πολλοί και συγκινητικοί. Αναφέρουμε κάποιους ενδεικτικά:

«Να 'σαι καλά δάσκαλε, γιατί... κάνεις το μάθημα διασκεδαστικό/ερχόσουν κάθε μέρα με νέες ιδέες/με ενθάρρυνες να ακολουθήσω τα όνειρά μου/μας κάνεις το μάθημα κατανοητό/ακούς τη γνώμη μας/με ενθάρρυνες να είμαι ο εαυτός μου!/με έκανες να αγαπώ τη γνώση/με σέβεσαι όταν είμαι κουρασμένος/ με στηρίζεις στις δύσκολες στιγμές/με προετοιμάζεις για το μέλλον/έχεις πάντα καλή διάθεση/μου έμαθες πως πρέπει να κοπιάσεις για να πετύχεις/έκανες ένα δύσκολο μάθημα εύκολο... »

Αυτά τα λόγια αποτελούν οδηγό για κάθε δάσκαλο που επιθυμεί, εκτός από τη μετάδοση γνώσεων, να διαμορφώσει μαθητές που αγαπούν το Σχολείο.

Τη δράση συντόνισε η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη.