Εκτύπωση

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τού προχωρημένου τμήματος Γαλλικών τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με την καθηγήτριά τους κ. Μαρία Σερβετά, στο πλαίσιο τών ημερών τού Halloween, ασχολήθηκαν με πολιτιστικά στοιχεία που σχετίζονται με τη γαλλική γιορτή τής Toussaint, τών Αγίων Πάντων (την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνου).

Συγκεκριμένα, έμαθαν ότι αυτή η γιορτή, αν και χωρίς ιδιαίτερη θρησκευτική αξία για τους Γάλλους, έχει γίνει γνωστή για δύο λόγους. Πρώτον, διότι είναι αργία και οι άνθρωποι  έχουν τότε την ευκαιρία να γιορτάσουν την Ημέρα τών Νεκρών (οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικό βίντεο για το πώς γιορτάζεται αυτή η ημέρα σε διάφορα μέρη τού πλανήτη με σημαντικότερη τη γιορτή στο Μεξικό) και δεύτερον, διότι τότε ξεκινούν οι πρώτες από τις τέσσερεις δεκαήμερες διακοπές που έχουν οι Γάλλοι μαθητές κατά τη διάρκεια τού σχολικού έτους. Ενημερώθηκαν, μάλιστα, οι μαθητές  για το πώς χωρίζεται στη Γαλλία η σχολική χρονιά και συνέκριναν τη διάρκεια και τις διακοπές τού σχολικού έτους ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Στη συνέχεια έκαναν μια εικονική επίσκεψη στο κοιμητήριο τού Père Lachaise, το οποίο οι Γάλλοι θεωρούν ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής και μέσα στο οποίο υπάρχουν 14 σημεία χαρακτηρισμένα από την UNESCO και το γαλλικό κράτος ως μνημεία πολιτιστικής ή ιστορικής κληρονομιάς. Έμαθαν την ιστορία τού χώρου και τού ονόματός του, κάποια από τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός του, μερικά από τα 1.400 ονόματα διάσημων ανθρώπων τών οποίων οι τάφοι βρίσκονται εκεί και αξιομνημόνευτες αντιδράσεις των θαυμαστών τους όταν τους επισκέπτονται...

Στη διάρκεια, επίσης, αυτής τής εικονικής περιήγησης και ενός διαδραστικού κουίζ, που την συνόδευε, οι μαθητές διαπίστωσαν ότι σήμερα οι κάτοικοι τού Παρισιού αλλά και οι τουρίστες θεωρούν το Père Lachaise, που είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση χώρος πρασίνου μέσα στη πόλη, ως ένα τεράστιο πάρκο στο οποίο όλοι πηγαίνουν και για να περπατήσουν, να διαβάσουν ή να δουν τα έργα τέχνης και τα ιστορικά μνημεία.

Τέλος, πρόσθετο παιδαγωγικό υλικό έχει αναρτηθεί από την καθηγήτρια στην ψηφιακή τάξη τού μαθήματος, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και η συνταγή για τις niflettes, τα παραδοσιακά «ταρτάκια» αυτής τής γιορτής.