Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τών τμημάτων Γα και Γβ, τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, κατά τη διάρκεια διδακτικής ώρας με τη φιλόλογό τους κ. Αναστασία Μανιώτη, παρακολούθησαν αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων τού Ολοκαυτώματος.
Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα τού Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση τού ΟΗΕ, την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη - μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα τού Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας και ρατσισμού.
Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τούς αιχμάλωτους από το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης που είχε το ναζιστικό καθεστώς. Το γεγονός αυτό αποκάλυψε στην ανθρωπότητα, την τραγική αλήθεια για τις προγραμματισμένες μαζικές μεθόδους εξόντωσης κρατουμένων, τη φρίκη τού Ολοκαυτώματος. Ο τόπος αυτός είχε γίνει ο εφιάλτης για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με περισσότερους από 66.000 Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.
Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων τού Ολοκαυτώματος».
Αρχικά, το αφιέρωμα μέσα στην τάξη ξεκίνησε με μια συγκινητική αναφορά στην ιστορική ημέρα. Τα φρικιαστικά γεγονότα τής συγκεκριμένης περιόδου παρουσιάστηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας τόσο με τεκμήρια (οπτικοακουστικό υλικό) όσο και με αποσπάσματα από αξιόλογα έργα αντιπολεμικής λογοτεχνίας. Αξιοποιήθηκε και κείμενο-αφιέρωμα για το Ολοκαύτωμα, που ετοίμασε η υπεύθυνη τής Βιβλιοθήκης τών Αρσακείων Ψυχικού, κ. Γεωργία Καβάγια (για να δείτε το αφιέρωμα πατήστε εδώ.
Τα παιδιά στο τέλος μοιράστηκαν απορίες, σκέψεις και συναισθήματα που οδηγούν στον δρόμο τής αλληλεγγύης, τής ισότητας τής ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, που συνειδητοποίησαν τι συνέβη στα στρατόπεδα τής φρίκης, διδάχθηκαν από το παρελθόν και προβληματίστηκαν. Ας ελπίσουμε να μη συμβεί «ποτέ ξανά» κάτι ανάλογο.