Εκτύπωση

Στο πλαίσιο των σχεδίων δράσης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού: «Καινοτόμα Διδακτικά Σενάρια και Σχέδια Μαθήματος» και «Αυτοπαρατήρηση και Ετεροπαρατήρηση Διδακτικών Πρακτικών ως κίνητρα βελτίωσης τού εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου», την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025, η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Άννα-Ελένη Βασιλείου σε συνεργασία με τη Διευθύντρια κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, χημικό PhD, υλοποίησαν ένα καινοτόμο διαθεματικό μάθημα Χημείας στα Γαλλικά σε μαθητές και μαθήτριες τής Α΄τάξης.

Τη συνδιδασκαλία παρακολούθησαν τα παιδιά τών τμημάτων τής κ. Αλίκης Παπασταθοπούλου (τμήμα Γερμανικών) και τής κ. Άννας-Ελένης Βασιλείου (τμήμα Γαλλικών) καθώς και η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Ευσταθία Παπαστόιτση.
Υλοποιήθηκε ένα «atelier de chimie en français», δηλαδή ένα εργαστήριο χημείας στα Γαλλικά αφιερωμένο στην ιστορία και τη χημεία τής ζάχαρης! Το διδακτικό σενάριο εκτυλίχθηκε στο εργαστήριο Χημείας και ξεκίνησε με την παρουσίαση τριών σπουδαίων Γάλλων χημικών. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα βασικά εργαλεία, σκεύη και συσκευές που χρησιμοποιούνται σε ένα εργαστήριο χημείας και τα παιδιά ανακάλυψαν τις ονομασίες τους στη γαλλική και την ελληνική γλώσσα.
Τα παιδιά κατασκεύασαν το μοριακό μοντέλο τής ζάχαρης, συμμετείχαν σε εντυπωσιακά πειράματα, τα οποία παρουσιάστηκαν με απλό και ελκυστικό τρόπο και κατανόησαν τον μηχανισμό διάλυσης στερεού σε υγρό, χρησιμοποιώντας ζαχαρόνερο. Έπειτα, έφτιαξαν και γεύτηκαν «μαλλί της γριάς» και είδαν με τα μάτια τους, τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει ένα μίγμα ζάχαρης και νερού, ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και περιεκτικότητας σε ζάχαρη (καραμέλες, λουκούμια, μαρμελάδες, μαλλί γριάς, marshmallows, κουφέτα, ζαχαρόπαστα κ.λπ.).
Για να δείτε τα διδακτικά σενάρια πατήστε εδώ και εδώ.