Εκτύπωση

Το Αρσάκειο Δημοτικό Ιωαννίνων συμμετείχε και φέτος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα τής Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας τής Ελλάδας «Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία “Γνωρίζω τα Ολυμπιακά Αθλήματα – μαθαίνω για τη βιωσιμότητα και τον υγιεινό τρόπο να ζεις”» από τη Δευτέρα 8 Μαΐου έως την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές των Α΄ και Β´ τάξεων κατασκεύασαν τη δική τους ολυμπιακή δάδα, αντλώντας ιδέες από τη φύση και το περιβάλλον. Στη συνέχεια οι μικροί λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν με χαρά και ενθουσιασμό τη φλόγα γύρω από τις εγκαταστάσεις τού Σχολείου. Ακολούθησαν κινητικές δράσεις από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Χριστιάνα Παππά και κ. Χρήστο Κάππη με θέμα το αρχαίο πένταθλο και πειράματα Φυσικής σχετικά με την Ολυμπιακή Φλόγα με τη δασκάλα κ. Υβόννη Ευαγγέλου.
Η Γ΄ τάξη στο πλαίσιο τής 3ης Ολυμπιακής Εβδομάδας πραγματοποίησε μια ψηφιακή επίσκεψη στο Μουσείο τής Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων τής Αρχαιότητας που βρίσκεται στην Ολυμπία. Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να δουν σημαντικά εκθέματα τού Μουσείου και να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα τού αθλητισμού, των ολυμπιακών αξιών και τού υγιεινού τρόπου ζωής για τους αρχαίους προγόνους μας.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές των Γ´ και Δ΄ τάξεων παρακολούθησαν παρουσίαση για το νέο ολυμπιακό άθλημα τού Ορειβατικού Σκι με ομιλητή, τον κ. Ηρακλή Μωυσίδη, αθλητή με παγκόσμιους τίτλους και πιστοποιημένο προπονητή τού αθλήματος. Η παρουσίαση των κανόνων τού αθλήματος, οι συνθήκες κάτω υπό τις οποίες διεξάγεται καθώς και ο ιδιαίτερος εξοπλισμός του τον οποίο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, ενθουσίασε και κέντρισε το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών και μαθητριών.

Οι Ε´ και Στ´ τάξεις παρακολούθησαν την παρουσίαση ενός ακόμη νέου ολυμπιακού αθλήματος, αυτού τής Αγωνιστικής Αναρρίχησης και ενημερώθηκαν για το σπορ τής Αναρρίχησης Βράχου. Την παρουσίαση έκανε στον χώρο τού Σχολείου η κ. Βίβιαν Γιούρη, πιστοποιημένη προπονήτρια Αγωνιστικής Αναρρίχησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στους μεγάλους μαθητές και μαθήτριες και η διαδικτυακή συνάντηση με τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή τού Αλπικού Σκι, κ. Αλέξανδρο-Ιωάννη Γκίνη που μίλησε στα παιδιά για τις ιδιαίτερες αθλητικές του εμπειρίες.
Η γνωριμία με τα Ολυμπιακά Αθλήματα που γίνονται στη φύση όχι μόνο ενθουσίασε τα παιδιά αλλά κατανόησαν πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός και πώς μπορεί το φυσικό μας περιβάλλον να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο άθλησης για τον καθένα μας.
Η εβδομάδα έκλεισε με την παρουσίαση του Ολυμπιακού Αθλήματος της Άρσης Βαρών από τον γονέα τού Σχολείου μας, κ. Στάθη Διαμάντη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, αθλητή και προπονητή τού αθλήματος με πληροφορίες και μια επίδειξη που εντυπωσίασε όλα τα παιδιά καθώς γνώρισαν τις δύο βασικές τεχνικές κίνησης και σπουδαίους Έλληνες και ξένους Ολυμπιονίκες τής Άρσης Βαρών.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους διακεκριμένους αθλητές και αθλήτριες που επισκέφθηκαν δια ζώσης ή διαδικτυακά το Σχολείο μας οι οποίοι πέρα από την παρουσίαση των αθλημάτων τους με πραγματική αγάπη και σεβασμό προς τους μαθητές και τις μαθήτριες με την παρουσία τους μετέδωσαν στα παιδιά το αθλητικό τους ήθος.