Σε κλίμα απόλυτης επιτυχίας και ικανοποίησης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου 2025 το Θερινό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των Φυσικών Επιστημών με ιδιαίτερη έμφαση στη Χημεία των Τροφίμων. Οι 12 μαθητές (10 του Αρσακείου Λυκείου και 2 από άλλα δημόσια σχολεία) και οι 2 καθηγήτριες του σχολείου, συνοδευόμενοι από τον Υπεύθυνο των Εργαστηρίων Φ-Χ-Β των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (02-03.09.2025), το Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. (04.09.2025) και το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ (05.09.2025). Η μελέτη των βασικών εννοιών ξεκίνησε τη Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2025 με επανάληψη και εξάσκηση σε εργαστηριακές μεθόδους στα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών του σχολείου.
Οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου υποδέχθηκαν με χαρά τους μαθητές του προγράμματος και προχώρησαν στην πραγματοποίηση πειραμάτων σχετικά με το λάδι, το γάλα και το μέλι. Η Παιδαγωγική Ομάδα αντιμετώπισε ενδιαφέρουσες προκλήσεις και βίωσε μοναδικές εμπειρίες στα πανεπιστημιακά εργαστήρια. Επί τέσσερεις μέρες οι μαθητές γνώρισαν στην πράξη πώς κατανέμονται πολικές και άπολες έγχρωμες ενώσεις (από τρόφιμα) στην υδατική και στη λιπαρή φάση, πώς επιδρούν οι διαλύτες καθώς και πώς σχηματίζεται το γαλάκτωμα ∙ εξοικειώθηκαν με τις χαρακτηριστικές οργανοληπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου ∙ καραμελοποίησαν τη ζάχαρη ∙ μέτρησαν τους αλκοολικούς βαθμούς στο κρασί ∙ έκαναν ποσοτικό προσδιορισμό της οξύτητας στο λάδι και στο γάλα (με ογκομέτρηση ή τιτλοδότηση) και πολλά άλλα.
Αξίζει να αναφέρουμε αναλυτικά τους Ακαδημαϊκούς Επιστήμονες που στήριξαν το Θερινό Πρόγραμμα:
- Καλογιάννης Σταύρος, Καθηγητής στη Βιοχημεία του Μεταβολισμού, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
- Φανή Μαντζουρίδου, Καθηγήτρια του τμήματος Χημείας, Διευθύντρια του εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Α.Π.Θ.
- Αλεξάνδρα-Μαρία Μιχαηλίδου – Κονιόρδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.
- Νικόλαος Νενάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.
- Καραστογιαννίδου Καλλιόπη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
- Χρυσούλα Τανανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Διευθύντρια ‘beelab’ της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ
- Γεροθανάση Κωνσταντίνα, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, μέλος Ε.Δ.Ι.Π. του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
- Ελένη Ζυμβρακάκη, Δρ, μέλος ΕΔΙΠ στο εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.
- Νικολέττα Σολωμάκου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, επιστημονικός συνεργάτης της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
- Ευάγγελος Κοκκινομάγουλος, Δρ, επιστημονικός συνεργάτης της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
- Αστέριος Σταμκόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
Υπεύθυνες Καθηγήτριες του Θερινού προγράμματος στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης ήταν η κ. Στεφανίδου Γεωργία, Χημικός και η κ. Τσιριγώτη Ευανθία, Βιολόγος, μαζί με τον Υπεύθυνο των Εργαστηρίων Φ-Χ-Β κ. Μπατγίδη Δημήτριο.
Οι μαθητές μας ευχαρίστησαν όλους τους Καθηγητές για την υπέροχη συνεργασία τους και ευχήθηκαν σε όλους μια ευχάριστη και δημιουργική σχολική χρονιά!
Ας μοιραστούμε τις εντυπώσεις τους:
«Το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Αν είχα την επιλογή δεν θα το άλλαζα με τίποτα! Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τμήματα του Πανεπιστημίου της πόλης μας νωρίς, κάναμε πειράματα, όπως οι φοιτητές των τμημάτων, και μάθαμε καινούργια πράγματα, σημαντικά για την καθημερινότητά μας.» Κρικίδη Σοφία, Α’ λυκείου
«Το θερινό πρόγραμμα μου έδωσε ευκαιρίες να δω και να συμμετέχω σε διάφορα πειράματα μέσα στα εργαστήρια∙ να δοκιμάσουμε ως ομάδα οργανοληπτικές μεθόδους. Με βοήθησε να ανοίξω τα μάτια μου στην πραγματικότητα του Πανεπιστημίου.» Παναγιωτίδης Χρόνης, Α’ λυκείου
«Αυτό το καλοκαιρινό πρόγραμμα ήταν πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον για εμένα. Αρχικά ήταν μια ευκαιρία να συνεργαστώ με τους συμμαθητές μου σε εργαστηριακές συνθήκες. Είχα την τύχη να κάνω πειράματα και να μάθω περισσότερα για το λάδι, το μέλι, το κρασί αλλά και τους μικροοργανισμούς, που συμβάλλουν στη ζύμωση του γιαουρτιού, στο πλαίσιο της χημείας και του πανεπιστημιακού μαθήματος. Μάλιστα, θυμάμαι, όπως μας είπαν οι καθηγητές, ότι τα πειράματα που παρακολουθήσαμε και κάναμε στα εργαστήρια, οι φοιτητές τα κάνουν τουλάχιστον στο 3ο έτος σπουδών. Ακόμα, μέσω αυτού του προγράμματος, αισθάνομαι άνετος να κινούμαι στον εργαστηριακό χώρο, με τον σωστό τρόπο και με ασφάλεια. Τέλος, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, η οποία πιστεύω ότι θα μου χρησιμεύσει στο μέλλον.» Φιλιππόπουλος Κωνσταντίνος, Α’ λυκείου












