Νήπια που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα! Νήπια που κάνουν τηλεδιασκέψεις και επικοινωνούν με άλλα νήπια από 18 σχολεία του εξωτερικού στο μάθημα των Αγγλικών! Νήπια που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Προγραμματισμού και λαμβάνουν Πιστοποιητικό Αριστείας! Νήπια που ζωγραφίζουν παραμύθια συνεργατικά μέσω εφαρμογής! Νήπια που υλοποιούν δραστηριότητες STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Math)!

Μα πού γίνονται όλα αυτά; Σε ποια χώρα;

Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης: eTwinning από το Νηπιαγωγείο!

Σε όλη τη διάρκεια τής φετινής σχολικής χρονιάς, στο μάθημα των Αγγλικών, τα παιδιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης επικοινώνησαν, μέσω τού ευρωπαϊκού eTwinning έργου «STEAM with fairy tales», με συνομήλικους μαθητές από 18 σχολεία του εξωτερικού. Μέσω τής ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Twinspace, όλα μαζί, παιδιά από την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία, ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών προσεγγίζοντάς τα με τη μέθοδο STEAM. Δείτε εδώ.

Αρχικά σε όλα τα παιδιά δόθηκε η ευκαιρία να ζωγραφίσουν μία σκηνή από το αγαπημένο τους παραμύθι, ώστε τα υπόλοιπα να μαντέψουν ποιο παραμύθι είναι. Οι ζωγραφιές τους συγκεντρώθηκαν σε ένα ψηφιακό βιβλίο 130 σελίδων που δημιούργησε το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης. Δείτε το εδώ.

Συμμετέχοντας στην Εβδομάδα Προγραμματισμού #CodeWeek, από τις 17 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022, τα παιδιά όλων των σχολείων πραγματοποίησαν μαζί διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις εμπνευσμένες από παραμύθια και έχοντας ως βοηθό τους, σε κάποιες από αυτές, την αγαπημένη τους μελισσούλα bee bot. Για τις δραστηριότητες αυτές βραβεύτηκαν με το «Πιστοποιητικό Αριστείας τής Εβδομάδας Προγραμματισμού»! Δείτε εδώ.

Έπειτα, σε ομάδες 3 ή 4 σχολείων, επέλεξαν ένα παραμύθι σχετικό με αριθμούς και εξασκήθηκαν σε δημιουργικές κατασκευές χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και τα μαθηματικά. Με αφορμή λοιπόν το παραμύθι «The 3 little pigs», που επέλεξε η ομάδα στην οποία συμμετείχε το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, έγιναν πολλές δράσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η κατασκευή ενός σπιτιού με όποια υλικά ήθελαν τα παιδιά, ώστε να είναι γερό και να μπορεί να προστατέψει τα 3 γουρουνάκια από τον κακό λύκο τού παραμυθιού. Δείτε εδώ και εδώ.

Στη συνέχεια, τα παιδιά όλων των σχολείων ψήφισαν το γνωστό παραμύθι «Hansel and Gretel» ως αγαπημένο τους παραμύθι σχετικό με μαγεία και επιδόθηκαν σε δραστηριότητες STEAM τις οποίες μοιράστηκαν σε ένα ψηφιακό βιβλίο. Επίσης, χρησιμοποιώντας ψηφιακές εφαρμογές, ζωγράφισαν συνεργατικά το παραμύθι και πρότειναν ένα πιο ειρηνικό τέλος για τους ήρωές του. Δείτε το εδώ.

Κάτι που ενθουσίασε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι ζωντανές διαδικτυακές συναντήσεις με τα υπόλοιπα σχολεία-συνεργάτες κατά το 2ο εξάμηνο τής σχολικής χρονιάς. Στις συναντήσεις αυτές τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν και να χορέψουν όλα μαζί αγγλικά τραγουδάκια και, μέσα από την εφαρμογή Kahoot, να παίξουν παιχνίδια μνήμης επιλέγοντας τη σωστή απάντηση με βάση όσα έμαθαν στη διάρκεια τής χρονιάς μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο τού προγράμματος. Δείτε εδώ και εδώ.

Το «παραμυθένιο» eTwinning ταξίδι έφτασε στο τέλος του με την ενθουσιώδη αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω διαδικτυακής φόρμας.

Δείτε εδώ το newsletter με όλες τις δράσεις των νηπίων: https://www.smore.com/mzs3e 

Ή δείτε το παρακάτω: