Αρσάκεια Ιωαννίνων
   facebookermis arsakeiou alykps  banner apofoithsh 2023  a senior high school arsakeio codeweek school label official STEM
Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού που ασχολούνται με την ερευνητική εργασία «Η υψηλή γαλλική γαστρονομία συναντά την παραδοσιακή γερμανική κουζίνα», μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριές τους κ. Φωτ. Κατρανίδου και Αγγ. Μεταλληνού, έκοψαν σύμφωνα με τη γαλλική παράδοση την πρωτοχρονιάτικη πίτα «galette de rois», παρουσία τής διευθύντριας τούΣχολείου κ. Αμ. Μαυροειδή.

Η πίτα αυτή διαφέρει κατά πολύ από την ελληνική, μια και φτιάχνεται με το γνωστό φύλλο σφολιάτας πλούσια βουτυρωμένο και με γέμιση που αποτελείται από τρία ισόποσα υλικά καλά ζυμωμένα μεταξύ τους: γάλα, ζάχαρη και αμυγδαλόπαστα.
Κατά την παράδοση το γλυκό κόβεται την ημέρα των Θεοφανίων, μέσα σε αυτό υπάρχει κρυμμένο ένα φασόλι, «fève», ή μια μινιατούρα κουκλίτσα ενός μωρού, που συμβολίζουν τη γονιμότητα. Κατά άλλους το φασόλι προέρχεται από τους Ρωμαίους και η κουκλίτσα συμβολίζει τον μικρό Χριστό. Το γλυκό συμβολίζει τα δώρα των μάγων στον Χριστό. Αυτός που θα βρει το φασόλι στέφεται βασιλιάς ή βασίλισσα για μία ημέρα και φοράει μια χρυσή χάρτινη κορώνα και μπορεί να δίνει διαταγές στα μέλη τής οικογένειας ή τής παρέας.
Η «fève» έτυχε στην μαθήτρια Μαρίλια Ροπακά, τής Β΄4 τάξης, που καθ' όλη τη διάρκεια τής υπόλοιπης σχολικής ημέρας κυκλοφορούσε με τη χάρτινη κορώνα στο κεφάλι, δείχνοντας την χαρά της για το ότι ήταν η τυχερή τής γαλλικής βασιλόπιτας. Όλοι οι μαθητές βίωσαν το γαλλικό αυτό έθιμο που είχαν συναντήσει κατά την έρευνά τους στους διάφορους ιστότοπους ή στη γαλλική γαστρονομική βιβλιογραφία που μελετούν.
Τις τρεις «galette de rois» προσέφερε στο Α΄ Αρσάκειο Λύκειο ο διευθυντής τού εκπαιδευτικού ομίλου ¨Le Monde” κ. Ν. Βελισσαρόπουλος, με σκοπό να αναβιώσει το γαλλικό έθιμο, ο οποίος επίσης έστειλε την παραδοσιακή ελληνική βασιλόπιττα για τον σύλλογο των καθηγητών τού Σχολείου.

Ανακοινώσεις Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Αναγγελίες Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30