Αρσάκεια Ιωαννίνων
   facebookermis arsakeiou alykps  banner apofoithsh 2023  a senior high school arsakeio codeweek school label official STEM
Στο πλαίσιο τού μαθήματος Τεχνολογίας Επικοινωνιών τής Β΄ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και στο πλαίσιο τής ερευνητικής εργασίας με θέμα «Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση – Νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις», οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών τού ΟΤΕ στην Κηφισιά.
Σκοπός τής ξενάγησης ήταν να καταστεί αντιληπτή η διαχρονική ανάγκη τού ανθρώπου για επικοινωνία και να γίνει κατανοητό ότι η ιστορία των τηλεπικοινωνιών συμβαδίζει με την εξέλιξη τής ανθρωπότητας. Κατά τη διάρκεια τής ξενάγησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια συλλογή εκθεμάτων που διαθέτει το Μουσείο και να περιηγηθούν στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Από τη φωνή στην προμηθεϊκή φωτιά που γέννησε την πυρσεία, στον ήχο τού κέρατος, τις χρωματιστές σημαίες στο άφλαστον των πλοίων, την αντανάκλαση των ασπίδων στον ήλιο, το σφύριγμα το κλέφτικο, τα φλάμπουρα και τα μπαϊράκια των κλεφτών, τα σήμαντρα των μοναστηριών, στον ηλεκτρικό τηλέγραφο (1844), το τηλέφωνο (1876), τους δορυφόρους (1960) και το διαδίκτυο (1969), παρουσιάζονται οι τηλε-επικοινωνιακές επινοήσεις τού ανθρώπου, στην προσπάθειά του να υπερκεράσει τα χωρο-χρονικά εμπόδια για μια ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία. Όλες αυτές τις ιστορίες και πολλές άλλες αφηγείται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, από την ίδρυσή του, το 1990, μέχρι σήμερα. 
Η συλλογή τού Μουσείου ξεπερνά τα 3.500 αντικείμενα και αρχειακό υλικό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυθεντικά τηλέφωνα, μορσικούς τηλέγραφους, οπτικές ίνες, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex και το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό studio (1965) με το πραγματικό control room. Η μόνιμη συλλογή του παρουσιάζει τόσο τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις τής προηλεκτρικής εποχής στην Ελλάδα (αρχαιότητα και Βυζάντιο) όσο και τις εφευρέσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα τής μετα-ηλεκτρικής περιόδου (τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές επικοινωνίες), καθιστώντας το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών έναν ξεχωριστό προορισμό για όλους όσοι μαγεύονται από τον κόσμο τής ανθρώπινης επικοινωνίας.
Ανάμεσα σε άλλα, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ οι μαθητές ήρθαν σε "επικοινωνία" με:
- Τις «φρυκτωρίες», τα οργανωμένα δίκτυα οπτικής επικοινωνίας τής ελληνικής αρχαιότητας, αλλά και τις «καμινοβίγλες» των Βυζαντινών.
- Τους εφευρέτες τού 18ου και τού 19ου αιώνα, ξεκινώντας από τον Samuel Morse (1791-1872) με τον ηλεκτρικό τηλέγραφο και τον κώδικα που φέρουν το όνομά του, περνώντας στον εφευρέτη τού τηλεφώνου Alexander Graham Bell (1847-1922), που πέτυχε το θαύμα τής μεταβίβασης τής ανθρώπινης φωνής μέσω ηλεκτρισμού, και καταλήγοντας στον Guglielmo Marconi (1874-1937), που εφηύρε τον ασύρματο, την επικοινωνία χωρίς σύρμα, μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών.
- Τις μοναδικές χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές που χρονολογούνται από την έναρξη τής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (1885).
- Τα ψηφιακά κέντρα, τη δορυφορική επικοινωνία και τις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Ανακοινώσεις Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Αναγγελίες Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30