Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσάκειου Δημοτικού Πατρών ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στον εορτασμό τής Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2017 παρακολουθώντας σε livestream την εκτόξευση τού δορυφόρου παρατήρησης τής Γης «Sentinel-5P» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 12.27 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Η ζωντανή σύνδεση με το E.S.T.E.C. τής ESA στην Ολλανδία για μια σύντομη επίσκεψη στο μέρος όπου γιορτάστηκε η εκτόξευση, παρουσία σημαντικών διαστημανθρώπων, έγινε χάρη στην κ. Χαρίκλεια Ολυμπίου, την οποία το Σχολείο ευχαριστεί.
Ποιος είναι ο Sentinel-5P. Ο βάρους 820 κιλών ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-5P, που εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο τού Πλεσέτσκ στη βόρεια Ρωσία πάνω σε ένα ρωσικό πύραυλο Rockot, είναι η πρώτη αποστολή τού προγράμματος Copernicus τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την παρακολούθηση τής ατμόσφαιρας. Θα ακολουθήσουν και άλλοι τα επόμενα χρόνια. Ο δορυφόρος φέρει το υπερσύγχρονο όργανο Tropomi με το οποίο θα «χαρτογραφεί» μια πληθώρα αερίων που επηρεάζουν τόσο το κλίμα όσο και την υγεία των ανθρώπων.
Στο μέλλον τόσο ο δορυφόρος Sentinel-4 όσο και οι δορυφόροι Sentinel-5, που θα περνούν πάνω από τους πόλους, θα παρακολουθούν την ατμόσφαιρα. Έως τότε ο Sentinel-5P (P από τη λέξη «precursor», δηλαδή «πρόδρομος») θα παίξει ρόλο-κλειδί στην παρακολούθηση τής ρύπανσης τού αέρα. Ο Sentinel-5P θα πετάει σε στενό συντονισμό με την αντίστοιχη αποστολή Suomi-NPP των ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στο Νewsletter

Ενημερωθείτε για τα νέα μας και μείνετε συντονισμένοι με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Σχολείο σας!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.