1ος Αρσάκειος Διαγωνισμός Ορθογραφίας2024-01-29T13:25:01+02:00
1102, 2024

ΑΔΟ, μια σύνοψη: νικητές, προκριθέντες, βίντεο και ευχαριστίες

Αρσάκειος Διαγωνισμός Ορθογραφίας - Ευχαριστίες Για την υλοποίηση και την επιτυχή διοργάνωση του ΑΔΟ οφείλονται ευχαριστίες σε έναν μεγάλο αριθμό προσώπων που συνέβαλαν ο καθένας εφ’ ω ετάχθη. Στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για την εργασία τους στην πρώτη ύλη [...]

902, 2024

Τηλεοπτική κάλυψη του Αρσάκειου Διαγωνισμού Ορθογραφίας

Σε γιορτινό και ευχάριστο κλίμα έγινε η Τελετή Βράβευσης των 24 νικητών του Αρσάκειου Διαγωνισμού Ορθογραφίας (ΑΔΟ) την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 στις 11.00 στο Θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος των Αρσακείων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης συνεχάρη όλους τους μαθητές που συμμετείχαν [...]

2201, 2024

Ολοκληρώθηκε ο Αρσάκειος Διαγωνισμός Ορθογραφίας

Ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό μέρος του Αρσάκειου Διαγωνισμού Ορθογραφίας (ΑΔΟ) με τη διεξαγωγή της Β’ Φάσης το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου 2024 σε όλα τα Αρσάκεια. Αναδείχθηκαν 24 νικητές, ένας ανά σχολείο. Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες που νίκησαν, σε όσους διακρίθηκαν στην Α’ [...]

2411, 2023

Συζητώντας για την ορθογραφία με τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συντακτική ομάδα τού «Σχολεία-ΖΩ» τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης έδωσε ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Συγκεκριμένα, αρχικά αναφέρθηκε στον Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας, που για πρώτη φορά διοργανώνεται στα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία για τους [...]

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία διοργανώνουν για πρώτη φορά Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας.

Ο διαρσακειακός αυτός Διαγωνισμός αποτελεί πρόταση του Προέδρου των Αρσακείων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και πηγάζει από την έγνοια του για τα γλωσσικά μας θέματα, η οποία έχει αποτυπωθεί στο σύνολο του επιστημονικού του έργου και στην τακτική αρθρογραφία του. Μέσω αυτού του Διαγωνισμού ο κ. Πρόεδρος πιστεύει ότι θα προστεθεί μία ακόμη ψηφίδα στο αξιόλογο έργο που επιτελείται στα Σχολεία μας για την καλλιέργεια και κατάκτηση της μητρικής μας γλώσσας. Επιπλέον, τα παιδιά που φοιτούν στα Αρσάκεια μπορούν να ενδιαφερθούν για λιγότερο προβεβλημένους τομείς της διδασκαλίας της μητρικής τους γλώσσας στο ελληνικό σχολείο, όπως είναι η διαχρονία, η ετυμολογία, και η πλούσια παραγωγικότητά της, και να κατανοήσουν το «πώς» και το «γιατί» της ιστορικής ορθογραφίας που ισχύει στα Ελληνικά.

Για την σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε αυτή η ιστοσελίδα του διαγωνισμού και συγκροτήθηκαν ειδική Επιστημονική Επιτροπή με συγκεκριμένο έργο και Οργανωτική Επιτροπή για την προετοιμασία της διεξαγωγής του Διαγωνισμού. Επικεφαλής της όλης διαδικασίας έχει τεθεί ο ίδιος ο κ. Πρόεδρος.

orthografia-affiche

Αφίσα του Αρσάκειου Διαγωνισμού Ορθογραφίας

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων «Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας», για το σχολικό έτος 2023-2024.

Σκοπός τού Διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών για την ορθογραφία τής ελληνικής γλώσσας, την ιδιαιτερότητά της λόγω τής μακραίωνης συνεχούς γραπτής της παράδοσης και για την αντιμετώπιση των ορθογραφικών προβλημάτων που διαπιστώνονται από την καθημερινή εμπειρία τής σχολικής τάξης από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο. Μέσω του Διαγωνισμού, τα παιδιά που φοιτούν στα Αρσάκεια μπορούν να ενδιαφερθούν για λιγότερο προβεβλημένους τομείς της διδασκαλίας της μητρικής τους γλώσσας στο ελληνικό σχολείο, όπως είναι η διαχρονία, η ετυμολογία, και η πλούσια παραγωγικότητά της, και να κατανοήσουν το «πώς» και το «γιατί» της ιστορικής ορθογραφίας που ισχύει στα Ελληνικά.

Χρόνος διεξαγωγής: Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις: Α΄ φάση (Προκριματική): 15/1/2024, Β΄ φάση (Τελική): 22/1/2024, Γ΄φάση (Βράβευση): 31/1/2024.

Τόπος διεξαγωγής: Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας σε Ψυχικό, Εκάλη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα. Η βράβευση θα λάβει χώρα στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.

Συμμετοχή: Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες τής Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού, Β΄ και Γ΄ τάξης Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου από τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού, Εκάλης, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Η συμμετοχή των μαθητών στον Διαγωνισμό είναι προαιρετική και απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση (συναίνεση) των γονέων/κηδεμόνων.

Νικητές-Βραβεία: Θα αναδειχθούν σε κάθε συγκρότημα (Ψυχικό, Εκάλη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα): Ένας (1) νικητής Δημοτικών, ένας (1) νικητής Γυμνασίων, ένας (1) νικητής Λυκείων. Σε κάθε νικητή (σύνολο: 15 νικητές) θα δοθεί ως έπαθλο ένα βιβλίο και Βεβαίωση Βράβευσης. Σε έναν (1) νικητή κατόπιν κλήρωσης κατά την τελετή βράβευσης θα χορηγηθεί έκπτωση 20% επί των διδάκτρων τής επόμενης σχολικής χρονιάς. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.

Προθεσμία για την υποβολή γονικής συγκατάθεσης και δήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των μαθητών στον Διαγωνισμό: Παρασκευή, 15/12/2023.

 

Τρόπος διεξαγωγής:

Προκριματική φάση: Στους εξεταζόμενους κάθε σχολείου κάθε βαθμίδας (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) υπαγορεύονται 25 λέξεις. Επιλέγονται οι 3 μαθητές που θα λάβουν την υψηλότερη βαθμολογία. Επί ισοβαθμίας επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Επί νέας ισοβαθμίας γίνεται κλήρωση. Σύνολο νικητών προκριματικής φάσης: 72 μαθητές.

Τελική φάση: Οι 3 νικητές κάθε σχολείου κάθε βαθμίδας διαγωνίζονται στην ορθογραφία 3 λέξεων διαβαθμισμένης δυσκολίας (ή περισσοτέρων σε περίπτωση ισοβαθμίας) ο καθένας. Η ορθογραφία κάθε λέξης εκφωνείται από τους διαγωνιζόμενους. Αναδεικνύεται από ένας νικητής ανά βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και συγκρότημα (Ψυχικό, Εκάλη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα). Σύνολο νικητών τελικής φάσης: 15 μαθητές.

Βράβευση: Την Τετάρτη, 31/1/2024, θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού η τελετή βράβευσης των δεκαπέντε (15) νικητών από τις τρεις βαθμίδες (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθώς και η κλήρωση για την ανάδειξη τού νικητή που θα λάβει ως έπαθλο μείωση των διδάκτρων κατά 20% για το επόμενο σχολικό έτος. Τη βράβευση των νικητών θα κάνει ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα μιλήσει στους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων για την Ορθογραφία τής Ελληνικής γλώσσας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι μαθητές/μαθήτριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον ΑΔΟ προσέρχονται στη Γραμματεία του Σχολείου τους και το δηλώνουν.

Οι γονείς (ή οι έχοντες την επιμέλεια) των μαθητών/μαθητριών που δήλωσαν συμμετοχή οφείλουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023 να έχουν κατεβάσει από αυτόν τον ιστότοπο το έγγραφο της συγκατάθεσης και να το αποστείλουν συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο στη Γραμματεία του Σχολείου στο οποίο φοιτά το παιδί τους είτε μέσω email είτε εκτυπωμένο μέσω του παιδιού τους.

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2023 καμία δήλωση συμμετοχής δεν θα γίνεται δεκτή.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό έχουν μόνο οι μαθητές/μαθήτριες με ενυπόγραφη συγκατάθεση που έχει παραληφθεί εμπρόθεσμα από το Σχολείο.

Δεν θα χρειαστεί καμία προετοιμασία (“προπόνηση”) των μαθητών για τον Διαγωνισμό.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη διαδικασία από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.

Χρήσιμο εποπτικό υλικό για τη διαδικασία των δύο φάσεων του Διαγωνισμού έχει αναρτηθεί στο e-arsakeio.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Για τον Αρσάκειο Ορθογραφικό Διαγωνισμό έχει οριστεί Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από την κ. Αθηνά Μακροπόδη, Συντονίστρια Ελληνικών Πρωτοβάθμιας των Αρσακείων (για τα Δημοτικά), τον κ. Μιχάλη Καπετανή, διευθυντή του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, φιλόλογο (για τα Γυμνάσια) και την κ. Νέλλη Παππά, διευθύντρια του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, γλωσσολόγο (για τα Λύκεια). Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος των Αρσακείων Καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής:

(α) Η Επιστημονική Επιτροπή καταρτίζει τους καταλόγους λέξεων που θα χρησιμοποιηθούν στον διαγωνισμό. Είναι η «πρώτη ύλη» του ορθογραφικού διαγωνισμού.

(β) Η Επιστημονική Επιτροπή επιλέγει τις ενδιαφέρουσες ορθογραφικά λέξεις ανά βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), καθορίζοντας κριτήρια για αυτή την επιλογή. Οι λέξεις προέρχονται από όλα τα διδασκόμενα σχολικά εγχειρίδια σε κάθε βαθμίδα και από κατάλληλες πηγές, όπως έγκυρα λεξικά, γραμματικές κ.λπ.

(γ) Χαρακτηρίζει τις επιλεγμένες λέξεις ως προς τη δυσκολία τους  με βάση γλωσσικά / γλωσσολογικά κριτήρια, τα οποία έχουν καθορίζονται σε συσκέψεις της Επιτροπής.

(δ) Επιλέγει τις λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε φάση του διαγωνισμού, φροντίζοντας να υπάρχει επαρκής αριθμός λέξεων διαβαθμισμένης δυσκολίας σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού.

(ε) Συντάσσει καταλόγους χαρακτηριστικών παραδειγμάτων χρήσεως για τις επιλεγμένες λέξεις, αντλημένων από έγκυρες γλωσσικές πηγές. Τα παραδείγματα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν κατά τις φάσεις του διαγωνισμού, όπως προβλέπεται.

(στ) Τα κριτήρια χαρακτηρισμού των λέξεων ως «δύσκολων» καθώς και η ένταξή τους σε βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) απαιτούν συστηματική μελέτη, ειδικές γνώσεις και διδακτική εμπειρία και θα αξιοποιηθούν μετά το πέρας του διαγωνισμού στη διδακτική πράξη στα Αρσάκεια, κάτι που αποτελεί προσδοκώμενο αποτέλεσμα κάθε διαγωνισμού, ημερίδας κ.λπ. που διοργανώνεται.

(ζ) Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής συντάσσουν τους ξεχωριστούς καταλόγους που τους αντιστοιχούν (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) – προς τούτο  δύνανται να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς που θα επιλέξουν – και τους αποστέλλουν στον υπεύθυνο της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος τους ενοποιεί, αφαιρεί τις πολλαπλές εγγραφές και με βάση τα θέματα που έχουν προκύψει κατά τη σύνταξη των καταλόγων, συγκαλεί την Επιστημονική Επιτροπή και πραγματοποιεί σύσκεψη για την επίλυση των προβλημάτων. Στην επίλυση των προβλημάτων συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Πρόεδρος ως κατ’ εξοχήν ειδικός.

(η) Η Επιστημονική Επιτροπή είναι αρμόδια για την επίλυση οποιωνδήποτε αποριών ή προβλημάτων υπάρξουν πριν και κατά τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού σχετικά με την γλωσσική ύλη αυτού. Πριν από τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού, η Οργανωτική Επιτροπή μεριμνά για την έγκαιρη απάντησή τους από την Επιστημονική Επιτροπή.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γιώργος Τράπαλης, Φιλόλογος, Υπεύθυνος Υπηρεσίας Ιστοσελίδων, Κοινωνικών Δικτύων & Εκδόσεων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Ιωάννης Χριστόπουλος, Φιλόλογος, Συντονιστής Φιλολογικών Μαθημάτων των Λυκείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Άννα Αναστασοπούλου, Γραμματεία Αρσακείου Διαγωνισμού Ορθογραφίας.

Για την επιτυχή διεξαγωγή του Αρσάκειου Διαγωνισμού Ορθογραφίας συνεργάζονται με την Οργανωτική Επιτροπή οι Διευθύνσεις όλων των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων και εκπαιδευτικοί που έχουν αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα. Τα ονόματα όλων με το έργο που επιτέλεσαν θα αναρτηθούν σε αυτή την ιστοσελίδα.

Το email της Οργανωτικής Επιτροπής είναι orthografia@e-arsakeio.gr

Go to Top