Τον Μάιο 2025 στην Δ΄ τάξη τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, με αφορμή τις εκπαιδευτικές εξορμήσεις, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Σουβαλιώτη Πέπη παρότρυνε του μαθητές/-τριες να πραγματοποιήσουν μια έρευνα σχετικά για το “ηχητικό μας περιβάλλον”.

Τα παιδιά μας αφουγκράσθηκαν και συνέκριναν τα διαφορετικά “ηχοτοπία” που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν, χάρη στις ανοιξιάτικες εξορμήσεις τού Σχολείου, και να τα συγκρίνουν με τα άλλα ηχητικά περιβάλλοντα που βιώνουν καθημερινά,  όπως τού σχολείου, τής κατοικίας, τής γειτονιάς τους, τής πόλης, αλλά και να στοχαστούν πόσο διαφορετικά ήταν τα ηχοτοπία αυτά 2-3 αιώνες πριν. Ακολούθως συζήτησαν τα αποτελέσματα αυτής τής διαφοράς.

Εστίασαν στη σημαντικότητα των ήχων και στην επίδρασή τους στην ποιότητα τής ανθρώπινης ζωής, αλλά και στην επίδρασή τους στο οικοσύστημα αναφορικά με τη “ακουστική οικολογία” που αποτελεί ένα καινούργιο επιστημονικό αλλά και καλλιτεχνικό ρεύμα.

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών πάνω στους ήχους και τα ηχοτοπία, που μας περιβάλλουν, βοήθησε στη συνειδητοποίηση τής σπουδαιότητας τής ακουστικής εμπειρίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση ότι ανήκουν στο περιβάλλον και στην επιθυμία τους  για την αποτελεσματική προστασία του. Επιπλέον, βοήθησε να ανακαλύψουν τον αόρατο αλλά μαγικό κόσμο των ήχων και να αντιληφθούν την αξία που έχει η αίσθηση τής ακοής στην ανθρώπινη ζωή. Φυσικά, μέσα από την ακρόαση των ήχων, έγινε αναφορά και στα χαρακτηριστικά τού ήχου: διάρκεια, ένταση, ύψος, ηχόχρωμα.

Τέλος, σε συνεργασία τής κ. Σουβαλιώτη με τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Χρήστο Ζώτο, οι μαθητές/-τριες αξιοποίησαν το υλικό των ήχων που ηχογράφησαν κατά τις εξορμήσεις τους και δημιούργησαν τα δικά τους πρωτότυπα “μουσικά ηχοτοπία“.  Στη συνέχεια διδάχθηκαν από τον κ. Ζώτο πώς να εντάσσουν ήχο σε power point και να δημιουργούν βίντεο.

Εγγραφείτε στο Νewsletter

Ενημερωθείτε για τα νέα μας και μείνετε συντονισμένοι με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Σχολείο σας!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.