Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 άλλη μία συνάντηση των μαθητών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning “Echoes of Greece in Italy – Cultural exchanges”. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές της Β΄Λυκείου του Αρσακείου Λυκείου Πατρών, οι οποίοι συνεργάζονται με μαθητές από άλλα έξι σχολεία, το Liceo Scientifico G.C. Vanini (Terra di Otranto), το Liceo Melvin Jones – Orazio Comes (Bari), το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το Αρσάκειο Λύκειο και το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών.
Το πρόγραμμα “Echoes of Greece in Italy – Cultural exchanges” στοχεύει στη διερεύνηση των ισχυρών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Ιταλίας μέσω της γλώσσας, των διαλέκτων, της μουσικής, της ιστορίας και του πολιτισμού γενικότερα. Οι μαθητές του Αρσακείου Λυκείου Πατρών εστιάζουν στην μελέτη της διαλέκτου Γκρίκο (Griko, Γραικάνικα), μιας ελληνικής διαλέκτου με ιταλικά στοιχεία που ομιλείται από την ομώνυμη ελληνόφωνη κοινότητα στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας, κυρίως στην Απουλία (Salento) και την Καλαβρία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές ερευνούν την διάλεκτο Griko, καταγράφουν λέξεις, μαθαίνουν ιστορία και παράλληλα εκπονούν διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τους μαθητές από τα υπόλοιπα σχολεία, δημιουργώντας δεσμούς με άλλους ευρωπαίους μαθητές.
Στην σημερινή διαδικτυακή συνάντηση οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια Kahoot ειδικά σχεδιασμένα για το πρόγραμμα, με ερωτήσεις που αφορούσαν αφενός την Griko γλώσσα και κουλτούρα και αφετέρου την ασφάλεια στο ίντερνετ. Υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος για το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών είναι η κ. Ρεγγίνα Δημητροπούλου, Φιλόλογος MA MPhil.













