Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν αφιέρωμα στην εξέγερση των φοιτητών τού Πολυτεχνείου, που έγινε τον Νοέμβριο του 1973. Το αφιέρωμα υλοποίησε ομάδα μαθητών και μαθητριών τού σχολείου μας, με ανάγνωση κειμένων που ετοίμασε η φιλόλογος κ. Ευανθία Παπακώστα, με τραγούδια και ορχήστρα που διηύθυνε η μουσικός κ. Μαρικίτα Μιχαλοπούλου. Την ηλεκτρονική επεξεργασία των video  και τής παρουσίασης τού αφιερώματος έκανε η πληροφορικός κ. Ξένια Σιούτη.

Λίγα λόγια για το αφιέρωμα:

Τα παιδιά με λιτό και περιεκτικό λόγο περιέγραψαν τα γεγονότα τής εποχής. 52 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ένα ορόσημο στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Η σχολική κοινότητα τίμησε τους νέους εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη δικτατορία, διεκδικώντας τα αυτονόητα: ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον Νοέμβριο τού 1973, φοιτητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατέλαβαν το ίδρυμα και έστησαν τον δικό τους ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό. Με το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», κάλεσαν τον ελληνικό λαό να αντισταθεί, να πιστέψει στη δύναμη τής συλλογικότητας και να ελπίσει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Η φωνή τους αντήχησε σε κάθε γειτονιά τής Αθήνας και χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο, στηρίζοντας τούς φοιτητές. Τα γεγονότα κορυφώθηκαν με την εισβολή τού τανκ.

Με το αφιέρωμα αυτό τιμήθηκαν οι φοιτητές που πάλεψαν, αλλά και όλοι όσοι συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά για αξίες που δεν θεωρούνται δεδομένες.

Εγγραφείτε στο Νewsletter

Ενημερωθείτε για τα νέα μας και μείνετε συντονισμένοι με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Σχολείο σας!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.