Στο πλαίσιο τού σχεδίου δράσης «Εκπαίδευση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης-Global Schools Program» που υλοποιήθηκε στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού κατά το σχολικό έτος 2024-25, με συντονίστρια τη φιλόλογο κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη με θέμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης έλαβαν μέρος σε τρία εργαστήρια εμπνευσμένα από την έννοια τού μέλλοντος.
Ακόμα και χωρίς να το σκεφτόμαστε συνειδητά λειτουργούμε, αποφασίζουμε, δρούμε με γνώμονα το μέλλον. Ο άνθρωπος προγραμματίζει, σχεδιάζει, φαντάζεται, ονειρεύεται ή απελπίζεται, με άλλα λόγια σχηματίζει εικόνες ή ιδέες για το μέλλον, κάνει υποθέσεις εργασίες και πράττει ανάλογα. Η συστηματική ενασχόληση με το μέλλον τόσο σε επίπεδο οργανισμού, όσο και σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο, επιβάλλεται ιδιαίτερα, εάν λάβουμε υπ’ όψη το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών μέσα στο οποίο ζούμε (βλ. περισσότερα εδώ: https://www.futures.gr/ και https://www.unesco.org/en/futures-literacy).
Από το 2012 η UNESCO προωθεί τον «Αλφαβητισμό για το Μέλλον», ως μια ήπια δεξιότητα που μας επιτρέπει α) να γνωρίζουμε γιατί είναι σημαντικό να φανταζόμαστε το μέλλον και β) να μάθουμε με ποιον τρόπο αυτό γίνεται. Μας επιτρέπει να κατανοούμε τις πηγές τού φόβου και τής ελπίδας, και βελτιώνει την ικανότητά μας να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη των εικόνων τού μέλλοντος, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε την ποικιλομορφία τόσο τού κόσμου γύρω μας όσο και των επιλογών που κάνουμε.
Υλικό για τα εργαστήρια αντλήθηκε και από το βιβλίο δραστηριοτήτων «Παίζοντας με το Μέλλον» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), το οποίο καλλιεργεί τις ικανότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης των νέων και τους καθοδηγεί στην εξερεύνηση τού μέλλοντος μέσα από τέσσερις προκλήσεις και δεκαέξι παιχνίδια. Επίσης, στον σχεδιασμό των εργαστηρίων αξιοποιήθηκαν εργαλεία τού ευρωπαϊκού προγράμματος «Future Narratives I-ΙΙ» (https://futurenarratives.eu/), για το οποίο παρακολούθησε εξάωρη επιμόρφωση η κ. Λουτριανάκη.
Τα παιδιά επέλεξαν, μεταξύ άλλων, να ασχοληθούν με τον επανασχεδιασμό τού εκπαιδευτικού συστήματος, να εμβαθύνουν σε παθογένειες, να αξιολογήσουν και να προτείνουν αλλαγές για το μέλλον. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αποσκοπούσε και στην καλλιέργεια τής φαντασίας, δίνοντας ώθηση στις ομάδες να αξιοποιήσουν και την κοινωνική δημιουργικότητα (social creativity) στην προσέγγιση τού θέματος.

Εγγραφείτε στο Νewsletter

Ενημερωθείτε για τα νέα μας και μείνετε συντονισμένοι με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Σχολείο σας!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.