Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), επισκέφθηκε το Αρσάκειο Δημοτικό Ιωαννίνων, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, η βραβευμένη Γιαννιώτισσα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας κ. Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη. Η κ. Γραμμόζη διάβασε στους μαθητές/-τριες τής Α΄ και τής Β΄ τάξης το φετινό μήνυμα τής ΙΒΒΥ για την ημέρα, το οποίο γράφτηκε από τη συγγραφέα και ποιήτρια Rian Visser, και τους παρουσίασε την αφίσα που φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Janneke Ipenburg, καθώς για το 2025 υπεύθυνο για το υλικό τού εορτασμού ήταν το εθνικό τμήμα των Κάτω Χωρών. Ως η πλέον ειδικός συζήτησε με τους μαθητές για τον εορτασμό, για την αξία τού βιβλίου, τής ανάγνωσης και τής συγγραφής και σχολίασε με τα παιδιά το κεντρικό μήνυμα τής φετινής χρονιάς:

«… κι αν από εμένα προέρχονται
τα λόγια αυτά
είναι δικά σου
τώρα πια.»

(ποιητική συλλογή “Alle wensen van de wereld” (2021) τής Rian Visser).

Στη συνέχεια παρουσίασε στα παιδιά το νέο της βιβλίο με τίτλο «Οι Φωτισμένες Πολιτείες», εκδόσεις “Καθ’ Οδόν”, ένα σύγχρονο παραμύθι μέσα από την πλοκή τού οποίου τα παιδιά ανακάλυψαν τη δύναμη τής ελευθερίας τής έκφρασης και τής διάδοσης των ιδεών και τής γνώσης, που αποτελούν το φως κάθε κοινωνίας… Θέματα που εντυπωσίασαν και προβλημάτισαν τους μικρούς μαθητές, καθώς και ζητήματα που καλλιεργούν την κριτική σκέψη και αφορούν τον ενεργό πολίτη τού αύριο.

Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα για την επίσκεψή της και για τις γνώσεις και την τροφή για σκέψη και έμπνευση που χάρισε στα παιδιά. Η κ. Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη είναι μέλος τής “Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς”, τού Κύκλου τού Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τής Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και τής OMEP (Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής) στο παράρτημα Ιωαννίνων, ενώ το συγγραφικό της έργο στον χώρο τής παιδικής λογοτεχνίας έχει επανειλημμένως βραβευτεί.