e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Οι δράσεις φιλαναγνωσίας στα Αρσάκεια ξεκινούν από την προσχολική ηλικία, στα Νηπιαγωγεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Στη μικρή βιβλιοθήκη κάθε τμήματος υπάρχουν επιλεγμένα βιβλία, ειδικά για προνήπια και για νήπια, η οποία λειτουργεί στο πρότυπο τής δανειστικής Βιβλιοθήκης. Μέσα από το πρόγραμμα δανεισμού των φιλικών αυτών βιβλιοθηκών, κάθε νήπιο μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο που θα επιλέξει και να το κρατήσει για μερικές ημέρες στο σπίτι του.

Εργασία μαθητών και γλυπτό του Β΄ Αρσακείου Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης προβάλλονται στο Hameln Museum

Στο πλαίσιο της Ζώνης Πολιτισμού και του εκπαιδευτικού προγράμματος "Manipulation - ein alter Trick. Der Rattenfänger von Hameln" («Χειραγώγηση – ένα παλιό κόλπο. Ο αυλητής τού Χάμελν»), κατά το σχολικό έτος 2019-2020, μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου - Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης που διδάσκονται τη γερμανική γλώσσα εμπνεύσθηκαν από τον μύθο «Ο αυλητής τού Χάμελν».

Διαδικτυακό σεμινάριο Soft Skills για τους αποφοίτους
Με τη συμμετοχή δεκάδων αποφοίτων μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο διαδικτυακό σεμινάριο, προσφορά αποφοίτου προς αποφοίτους.

Καλλιεργούμε (με) οικολογική και κοινωνική συνείδηση
Ο βιολογικός λαχανόκηπος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης αποτελεί τμήμα τού οικολογικού βιωματικού εργαστηρίου που, μαζί με τον βοτανικό κήπο, λειτουργεί στα Σχολεία από το 2012. Οι μαθητές τής Α΄ τάξης των Γυμνασίων Εκάλης διαμόρφωσαν τον κήπο στον υπαίθριο χώρο των Σχολείων με πρωτοβουλία τής κ. Λουκίας Σπυράτου, καθηγήτριας τής Οικιακής Οικονομίας.

Πρωτιές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής!

Στον 12ο  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γραπτού Λόγου, που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι εκδόσεις Πατάκη, με ελεύθερο θέμα, το Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης βγήκε πρώτο με τη συμμετοχή των παιδιών τού Ομίλου Δημιουργικής Γραφής, ενώ ο μαθητής τής Ε΄ τάξης Σπυρίδων Σπυριδωνίδης, με το διήγημά του «Η έκτη Καρυάτιδα», ήταν ένας από τους 35 τυχερούς που κληρώνονται κάθε χρόνο. 

Βασικά κριτήρια για τη βράβευση των κειμένων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι η πρωτοτυπία τους και η έκφραση των σκέψεων των παιδιών με αυθεντικό τρόπο, και όχι κατ’ ανάγκη η καλλιέπεια των κειμένων.
Το έπαθλο είναι βιβλία για το σχολείο των εκδόσεων Πατάκη, αξίας 240€.

Στον 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο τής Σοφίας», που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, η μαθήτρια τής Γ΄ τάξης Καραγιαννίδου Λυδία κέρδισε το 1ο βραβείο, ο Γιώργος Μπαζλής το 2ο και οι Γιώργος Κοσμάογλου και Ελβίρα Μούτση το 3ο.
Από την Δ΄ τάξη η μαθήτρια Βασιλική Παντελίδου κέρδισε το 1ο βραβείο και ο Χρόνης Παναγιωτίδης το 3ο. Από την Ε΄ τάξη τέλος, η μαθήτρια Βέρα Σονάυ κέρδισε το 3ο βραβείο.

Τα κείμενα των μαθητών στον διαγωνισμό αξιολόγησαν ο γνωστός συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, η συγγραφέας Κατερίνα Ζωντανού και η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Άννα Κοντολέων.

kontolewn2Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων μίλησε πολύ επαινετικά για το Αρσάκειο

Τέλος, ο 6ος Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά, που πραγματοποιήθηκε εφέτος με θέμα “Be part of the solution, not part of the pollution”, έδωσε την ευκαιρία στους νεαρούς μαθητές από όλα τα σχολεία τής Θεσσαλονίκης να ξεδιπλώσουν το πρώιμο συγγραφικό τους ταλέντο στην αγγλική γλώσσα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον τρεις ανεξάρτητοι κριτές, οι Katie Quartano, Elise Tortora και Courtney Bauer, ανέγνωσαν 238 συμμετοχές από δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία τής Θεσσαλονίκης και τής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον διαγωνισμό αυτό το Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης είχε και εφέτος μία σημαντική διάκριση, καθώς η μαθήτρια τής Στ΄ τάξης Λήδα Κατσαρίδου κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία “Poems” (“Ποιήματα”).
Η μαθήτρια θα λάβει ως έπαθλο μια δωροεπιταγή αξίας 50 ευρώ από το βιβλιοπωλείο Ιανός και μία μικρή συλλογή αγγλικών λογοτεχνικών βιβλίων τού εκδοτικού οίκου Burlington.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

vraveio patakis

Δωρεάν σεμινάριο Soft Skills για τους αποφοίτους των Αρσακείων
Μετά την επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη συνάντηση των αποφοίτων όλων των Αρσακείων στο Αρσάκειο Ψυχικού, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία συνεχίζει την προσπάθεια δικτύωσης και αλληλοβοήθειας των αποφοίτων της.
Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι που ήρθαν σε επικοινωνία με τη Διοίκηση για να προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους προς συναποφοίτους τους.

Ένα μαθητικό περιοδικό πρότυπο!
Βλέποντας το νέο τεύχος του Νεογραφήματος, του μαθητικού περιοδικού του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, ενός κατ’ επανάληψη βραβευμένου περιοδικού, δεν μπορεί παρά να νιώσει κανείς βαθύτατη αισθητική ικανοποίηση!

Βραβείο για ποίημα στα Αγγλικά!
Ο 6ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά που πραγματοποιήθηκε φέτος με θέμα “Be part of the solution, not part of the pollution” ήταν μια ακόμη προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία στους νεαρούς μαθητές και στις νεαρές μαθήτριες από όλα τα σχολεία τής Θεσσαλονίκης να ξεδιπλώσουν το πρώιμο συγγραφικό τους ταλέντο στην αγγλική γλώσσα.

Τα Αρσάκεια Σχολεία συνεργάζονται με την Anglia HQ στο πρόγραμμα Διαδώστε κάτι θετικό

Τα Αρσάκεια Σχολεία συνεργάζονται με την Anglia HQ / Chichester College Group στο πρόγραμμα Διαδώστε κάτι θετικό / Spread Something Positive Project (SSPP)!

  • Μοιραζόμαστε εμπειρίες για το διάστημα του αποκλεισμού, διαδίδουμε θετικά μηνύματα!
  • Διηγηθείτε τις εμπειρίες σας και συζητήστε με παιδιά από άλλες χώρες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Anglia/English For Kids Foundation!

Μορφές των Γραμμάτων και των Επιστημών σε γκράφιτι στα Τοσίτσεια

Όταν το σχολείο συναντά την τέχνη, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό! Οι τοίχοι των σχολικών διαδρόμων συνήθως είναι ουδέτεροι, άχρωμοι, απλά στοιχεία ενός οικοδομήματος. Μια δημιουργική σκέψη, όμως, μπορεί να τους μετατρέψει σε πινακοθήκη μεγάλων προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και της Επιστήμης και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο αισθητική, καλλιτεχνική και μορφωτική διάσταση, να γίνουν προθήκες του ωραίου και της γνώσης ταυτόχρονα!