e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Ομιλία του Προέδρου της Φ.Ε. σε σημαντική εκδήλωση του Ε.Α.Π.

Ο Πρόεδρος της Φ.Ε. Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης ήταν κεντρικός ομιλητής στη σημαντική εκδήλωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου προς τιμήν του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στις 7 Οκτωβρίου 2021.

Στα δύο τιμώμενα πρόσωπα απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε μια λαμπρή τελετή στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο.

Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα μέρος της ομιλίας του Προέδρου της ΦΕ με θέμα «Ελληνική γλώσσα: η συμβολή της στον πολιτισμό». Διαβάστε το αναδημοσιευμένο επίσης εδώ.

Η απονομή των μεταλλίων έγινε με την παρουσία της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας, ανθρώπων του ακαδημαϊκού κόσμου, του πολιτισμού αλλά και των επιχειρήσεων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος μίλησε για «την Ελλάδα που πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί» και ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης. Παρόντες επίσης στην τελετή ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) κ. Περικλής Μήτκας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Βασίλης Διγαλάκης, καθώς και Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων.

«Μας κάνατε περήφανους γιατί ένας Έλληνας Σαλονικιός έσωσε και σώζει εκατομμύρια ζωές» δήλωσε στην ομιλία του ο Καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης Γ. Μπαμπινιώτης για τον κ. Μπουρλά. Για την κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε ότι επωμίστηκε και έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία την οργάνωση όλων των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας και χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «μια γιορτή παιδείας και πολιτισμού».

omilia eap

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΑΠ Kαθηγητής Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε ότι «το χρυσό μετάλλιο της Αριστείας δεν απονέμεται μόνο ως τιμητική ανάδειξη μιας εξαίρετης επίδοσης, ούτε αποτελεί μόνο επίσημη αναγνώριση άριστων πράξεων.

Το Χρυσό μετάλλιο αριστείας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση και απονέμεται σε προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι έχουν έντονο κοινωνικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό έργο.

 babiniotis bourla

Ο πρόεδρος της Φ.Ε. Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης με τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η πολυγλωσσία στα Αρσάκεια: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021

Από το 2001 έχει καθιερωθεί η 26η Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Αν η γλώσσα ενός λαού είναι ουσιαστικά μια διαφορετική ταξινόμηση και θέαση του κοινού μας κόσμου, τότε η γλώσσα του αποτελεί την ιδιαίτερη ταυτότητα και φυσιογνωμία του.

Η Ενωμένη Ευρώπη είναι από τη φύση της θεσμός πολυεθνικός, άρα και πολυγλωσσικός και πολυπολιτισμικός.

Καλή σχολική χρονιά 2021-2022!

Με τον καθιερωμένο Αγιασμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας ξεκινήσαμε στα Αρσάκεια με κέφι τη νέα σχολική χρονιά! Φυσικά, αυτός ο αγιασμός ήταν διαφορετικός: Λιγοστοί οι παρόντες, αντιπροσωπείες μαθητών, Διευθυντές και Υποδιευθυντές των Αρσακείων Σχολείων και εκπρόσωποι της Διοίκησης, όλοι με μάσκες -μια εικόνα φτωχή για αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κάθε χρόνο στα Αρσάκεια. Στο Ψυχικό παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρισταμένους, ο Γενικός Γραμματέας Καθηγητής Ι. Παρασκευόπουλος και η Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε. Β. Παπαπέτρου-Μουρσελά.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στους τοίχους μινωικά έργα!

Πώς θα σας φαινόταν αν επισκεπτόμενοι το σχολείο του παιδιού σας βλέπατε ότι κάποιοι τοίχοι είχαν μετατραπεί σε καμβά για τοιχογραφίες και μάλιστα με θέματα από τη μινωική εποχή; Και πώς θα αντιδρούσατε αν μαθαίνατε ότι τις τοιχογραφίες αυτές τις είχαν ζωγραφίσει οι ίδιοι οι μαθητές -ανάμεσά τους ίσως και το παιδί σας; Πιστεύουμε ότι θα νιώθατε ενθουσιασμό!

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πάντα κοντά στα Αρσάκεια

Τα Αρσάκεια Σχολεία συμμετέχουν στο πένθος για την δυσαναπλήρωτη απώλεια τού Μίκη Θεοδωράκη και κρατούν ζωντανή την μνήμη του από την μεγαλειώδη συναυλία τού μεγάλου Έλληνα συνθέτη στο Ηρώδειο, με την οποία τίμησε τα 160 χρόνια προσφοράς ποιοτικής παιδείας των Αρσακείων. Σε αυτά τα Σχολεία άλλωστε επέλεξε να φοιτήσουν τα εγγόνια του στο τέλος τής δεκαετίας τού ’90.

Αρσάκειο Τιράνων: υπόδειγμα υψηλής διαπολιτισμικής παιδείας

Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων είναι το πρώτο Σχολείο της μεγάλης οικογένειας των Αρσακείων εκτός ελλαδικού χώρου και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998. Πλήρως εναρμονισμένο στις βαθμίδες της εκπαίδευσης της Αλβανίας, αλλά συγχρονισμένο στη φιλοσοφία των Αρσακείων, το σύστημα λειτουργίας του Σχολείου περιλαμβάνει τον εννεαετή κύκλο σπουδών (Α΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου) και τον τριετή κύκλο του Κολεγίου (Λύκειο), ενώ κατά το σχολικό έτος 2005-2006 λειτούργησε για πρώτη φορά το νηπιαγωγείο.

Πανελλαδικές 2021: Ποσοστό επιτυχίας 92%

Για πρώτη χρονιά φέτος εφαρμόζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι μαθητές των Σχολείων μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και αυτή τη χρονιά. Είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθεια καθενός μαθητή και καθεμιάς μαθήτριας ξεχωριστά και ευχόμαστε σε όλους και όλες καλή πορεία στη ζωή τους. Στα Αρσάκεια Σχολεία εξάλλου όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν ότι η προσπάθεια δεν τελειώνει ποτέ. 

Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο δικός μας Ολυμπιονίκης!

«Για όλους υπάρχει ένα όριο, αλλά αυτό είναι πολύ πιο ψηλά από όσο πιστεύουμε.» Αυτά έλεγε στο περιοδικό «Επικοινωνία» των Αρσακείων ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, διακεκριμένος ήδη πολίστας όταν αποφοιτούσε από το Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού το 2017. Ήταν τότε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Ομάδα Πόλο Νέων και ετοιμαζόταν να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πανελλαδικές 2021: Σημαντικές επιτυχίες παρά τις αντιξοότητες!

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις τέλειωσαν, αλλά η αγωνία συνεχίζεται με την ανακοίνωση των βαθμών και την αναμονή των βάσεων. Για τον δύσκολο αγώνα που προηγήθηκε αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους τελειόφοιτους και τις τελειόφοιτες όλων των Αρσακείων Σχολείων!

Στο Αρχείο από την Εισαγγελία  οι καταγγελίες εναντίον των Αρσακείων

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων)

Το γνωστό -προσφάτως ανακύψαν- πολύ λεπτό, ουσιαστικό και σημαντικό θέμα των καταγγελιών αποφοίτων μας, το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων) το χειρίστηκε ευθύς αμέσως με την απαιτούμενη και αναγκαία αίσθηση ευθύνης. Το παρέπεμψε αυθημερόν στην Εισαγγελία ώστε να εξεταστεί σε βάθος και να αντιμετωπισθεί δίκαια, αντικειμενικά, ανεπίληπτα και χωρίς καμία ανάμειξη της ιδίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Παράλληλα, η Φ.Ε. εφοδίασε αμέσως και λεπτομερώς την Εισαγγελία με το σύνολο των στοιχείων που της ζητήθηκαν συμπληρωματικά, όπως επίσης και με κάθε νέο σχετικό στοιχείο.